Monday, June 14, 2010

Jaik Ati Ngenang Dirik~

Pagi tadi bangun dikejutkan oleh kamu sebelum subuh. Wah…. Kamu tak tido lagi ke? Lepas tau pe kes, aku pun mula la ngerepak + ngereco. Adeh! Pagi-pagi dah wat hal kan aku ni? Tapi lepas tu baik dah. *wink*

Semangat seyh pagi ni. Tapi jaik nya ati dengan dirik bila pagi ni breakfast nya Cuma nasik putih+ikan sardine pedas baki yang semalam+minum aek kosong. Kesian kan? Naa…. Duit tak cukup nih. Arap-arap ari ni duit dah masuk account. Kamu, tolong sponsor. Eheks….

Semalam frust dalam account tak de’ duit lagi. Pastu, bertambah frust bila makan kat kedai Makcik yang satu-satunya kedai Islam yang bukak, langsung tak sedap makanannya kamu. Mee Hoon Soup rasa air kosong. Adeyhh~ Jauh lagi sedap kamu masak nasik goring+air milo ais. Ouch!

Jaik ati ngenang dirik last week. Masa tu aku di Kuching. Dah la tiga hari je kat Kuching. Pastu, kamu lak merajuk. Teringat kamu nak makan Mee Kolok dekat Benteng, aku pon pujuk la dengan tips yang tak berapa nak kena. Kamu cakap nak makan Ayam Goreng McD. McD pon McD la. Kebetulannya memang aku mengidam sangat nak makan Bubur Ayam McD. Wahhhhhhh~ Makan sampai kenyang.

Lepas tu kita lepak kat Kedai Makan Mr. Atiqah.

Aku : B, da duit gik?
Kamu: Ada Rm20++
Aku : Kat sia kelak kita boh beli papa la. Lepak jak… (Aihhh… Jaik ati ngenang dirik…)
Kamu: Aie… Minum jak la….
Aku: Aek kosong ok? Kmk dah kenyang…
Kamu: Ok sayang….

Sampai kat Kedai Makan Mr. Atiqah, aku dan kamu pon duduk. Kebetulan ada kawan kamu. Dia pon offer dok sama. Kat belakang aku dan kamu lak de cousin aku. Masa tu dia order Mee Kolok. Kamu dan aku berpandangan.

Kamu: B, Mee Kolok. Macam mok eh..
Aku: Beli lah. Ada duit kan?
Kamu: Sik mok lah. Save k benda lain…
(Aihhh…. Jaik ati lok….)

Tidak berapa lama kemudian (ceh! Rasa molah karangan sekolah jak), tiba-tiba kat meja kita terhidang Mee Kolok. Eh? Sapa order?

Alahai~ mungkin terdengar bicara aku dan kamu, cousinku yang baik hati telah sponsor kita Mee Kolok. Aieee…… Jaik ati eh! Da nya ingat kita x berduit kamu. Bah, sik hal lah, rezeki jangan ditolak. Waseyhhh~

Bukan satu tau! Dia belanja dua. Waaahhhhhh….. Terpaksa tapau sebab perut dah sangat full sebenarnya dengan Ayam McD+Fries+Bubur Ayam McD. Balik rumah, kamu cakap bagi kat mak Mee Kolok tu dan kamu kata, “Mak, rezeki kitak malam tok!” Aku Cuma mampu tersenyum.

Jaik ati lokkk……


Aku Jaik Ati Ngenang Dirik,

4 kata-kata jiwang:

Beautiful Stranger said... BALAS

jaik ati mek eh..gia juak mek duak deng koh. time sengkek.adoh..mkn burger jak..susah senang kita bersama nak hoh?

Amni said... BALAS

Beautiful Stranger: Yalah owh sis... X semua sanggup gia nak owh... Tapi dah masok duit dalam CIMB ritok. Lega dah... Hee....

uSu iJamm said... BALAS

Sik pa.. Yang penting ktk ngan nya bahagia bersama. errr... dr cinta ngajar kmk.

Amni said... BALAS

Usu Ijamm: Hee... Ya la owh.. Yang penting bahagia. Mun x bahagia, ya la macam2 jak jadi alasan... Hee....

Newer Post Older Post Home