Tuesday, August 23, 2011

Pakwe Makwe, Sedondon Best Ke?

Dulu masa kecik-kecik mak dan bapak aku selalu belikan kami baju sedondon. Kalau pun tak sama color, tapi design mesti sama. Tapi kebiasaannya, memang sama color dan sama design. Save budget kan? Mak dan bapak aku pulak, jarang bertukar baju raya. Kalau ada pun, dua tahun sekali. Betapa besarnya pengorbanan mak bapak kita. Biar mereka tak de tu semua, asalkan anak-anak tak kurang satu pun macam budak-budak lain.

Bila dah makin besar, masing-masing dah ada cita rasa masing-masing. Tapi still setiap tahun (hampir) baju raya pertama akan sama color. Siap ada tema lagi. Kalau kakak dan abang ipar aku, juga abang dan kakak ipar aku, mesti nak pakai baju sedondon. Oh! So sweeeetttt... Kan? Ke aku je rasa sweet?

Tengok pasangan baru kawen biasanya raya mesti nak pakai sedondon. Jeles! Kalau tengok couple pakai baju sedondon pun jeles. Tak tau kenapa rasa sangat sweet je mereka. Budak-budak sekarang lain. Couple kecik-kecik pun kalau boleh nak pakai sedondon. Wahhh... Budak sekarang memang pandai melawa. Keluar nak dating pun pakai sedondon. Jeles? Agak la. Sebab aku segan nak cakap ngan kamu supaya pakai sedondon.

Entah macam mana, bakal mak mertua tanya,

mak mertua : baju raya color apa tahun ni?

Aku : coklat..

Mak mertua : haaa.. Elok la tu. Sedondon dengan don(panggilan kamu di rumah)

sporting tak sporting bakal mak mertua? Hiks. Tahun lepas la pertama kali pakai baju sedondodn ni. Mak mertua la bagi cadangan. Segan tapi mahu. *sigh*

tahun ni tema raya warna apa? Kami sekeluarga warna merah. Ada tak yang sepasang dengan pasangan masing-masing. Sedondon dengan keluarga ke.. Amboiiiiii... Suka! =D






p/s : maaf tak sempat nak singgah semua blog. Serius saya sangat sibuk. Tapi sebab hargai yang datang cari entri baru, saya amik sedikit masa nak update. Cepat atau lambat, saya akan singgah balik ya. Terima kasih.

18 kata-kata jiwang:

missSenget said... BALAS

urmm...

takde pengalaman..

T___T

Anisa Hang Tuah said... BALAS

tade pengalaman

:'(

SyAfaWaNi ♥‿♥ said... BALAS

hamboiiii...nak sedondon gitu..haha..kalau bleh wani nak sedondon ngn abah la tahun ni..kih3

Amni said... BALAS

dear miss senget & anis,
tunggu kawen eh.. Hehehe.. Pengalaman ngan family tak de ke? =p tapi budak zaman 80-an memang jarang yg ada pengalaman camni kan.. Hehe.. Yang muda-muda skang yang ramai.. =)

dear wani,
eh? Tak beli lagi ke baju raya nya? Hee.. Sana tak pe.. Banyak yg dah siap kan? =)

::mak incik:: said... BALAS

malu la amni... ade je baju same.. tapi xpakai sekali.. haha...

Namee Roslan said... BALAS

kalau baju sama..romantic gitu! tapi kalau pi datong tiap kali pakai baju sama macam annoy lah jugak. hehe, before nk keluar tu kena set dulu..you pakai baju apa? I pakai baju ni tau! hiks, so susah nk kena plan. kadang2 benda yang kita tak plan..lebih bermakna :D

nunama said... BALAS

haha. sweet2.. :)

emm tapi mmg iye. kalau mcm sedondon, cam meriah raya tu. eceh! hihi. tapi, tahun ni, kakak2 n abg2 yg dah berkahwin raya kat rumah mentua masing2. so, xda tema. next year pula insyaAllah. :)

Amni said... BALAS

dear mak incik,
hihi.. Kan.. Budak2 tahun 80-an lebih pemalu... Hehehe...

Dear namee,
tu la.. Kalau tak dirancang, lagi sweet.. Kalau rancang sangat, tak best pulak.. Tu la.. Lagi la kalau pakai baju sama.. Hehe.. Kena Ada banyak baju sama la gitu kan..

Dear nurnama,
seronok kan ada baju sama.. Lagi la kalau satu family.. Wah! Memang maca, boria la.. Hehehe.. Abg ngan kak ipar raya kat kelantan.. Tp still semua org ada baju raya sama color tahun ni.. Hehe..

Zeera Lana said... BALAS

tak pernah tapi teringin nak sedondon..
tapi macam segan nak tanya si dia

Prince Halilintar said... BALAS

prince sekeluarga sedondon raya tahun ni sbb prince sponsor kain..hee

el-janna said... BALAS

huhuk sedondon macam nak kawen plak^^

RepublicAku said... BALAS

itu megadha2 namanya...keh3

♥ p a a n i ♥ said... BALAS

sedondon mmg best!! sweet!! :D sy thun ni kaler biru laut.

Cik Shiqa said... BALAS

best tu sedondon.hehe taun ni shiqa sedondon ngan en.Dot. kaler oren walaupun berjauhan.huhuhu sorg d sabah sorang d johor.. sedondon ke jugk namanya tu.

uhuk*

ainz said... BALAS

ya ya..sedondon ngn kawan2.. *sangat tak best!* huhu..tak plan pun..tanye member kebanyakannye warna biru..tatau la pesal..pelik pon ade..huuu

Bui Junaidi said... BALAS

kmk ngan laki kmk ms raya jak sedondon,mun ms kuar hari biasa x pernah..malu eh..hahaha..bila nangga kapel keluar pakey bj sama ingga sa nyawa...hehehe

nabilah_2908 said... BALAS

xde pasangan...hehe..

so sedondon dgn family jer la.. :)

take care dear.... :)

ztie said... BALAS

baju taun tok mcm rami yang merah dan coklat. contoh terdekat adalah saya

Newer Post Older Post Home