Thursday, August 12, 2010

Kesusahan Mengundang Rasa Syukur


Dalam pukul 4 petang semalam, kamu SMS. Erk? Baru je kamu cakap kamu pegi kelas 3.25 tu...


Kamu : B, I Love U So Much!

Aku : Hehe.. Kenak tiba-tiba tok? Dah bis kelas kah? (hehe.. kenapa tiba-tiba ni? Dah bis kelas ke?)

Kamu : Dah. Abang sedih. Call jap..

Aku : Kredit sikda. Belum relod. Kenak sedih yang?

Kamu: Stress gilak. Abang malam mesti sik dapat tido. Bila siang sik dapat praktis sebab ngantok (Stress sangat. Abang tak dapat tido malam. Siang pulak tak dapat nak praktis sebab ngantuk)

Aku : kenak sikpat tido? Aie.. abang selalu gilak tido ahey, ya jadi gia. Tadik kenak marah ka? (kenapa tak dapat tiso? Abang sellau sangat tido lewat, tu yang jadi macam gitu. Tadi kena marah ke?)

Kamu : Sik lah. Tapi abang ahey masok kelas tadik. (tak lah, tapi abang lewat masuk kelas tadi)


Sebab tak puas hati, aku terus relod. Aku call kamu. Terasa bukan itu je yang buat kamu sedih sebenarnya kan? Masa aku call tu, kamu kat luar. Tak tau ke mana tapi sedang beli tali gitar. Tali gitar kamu dah rosak.

Masa kamu balik, aku call lagi. Entah kenapa hati rasa tak sedap. Masa aku call tu kamu cakap kamu okey. Aku tak puas hati, aku SMS lagi.


Aku : Duit kat tangan abang ada berapa semua? (ada gaya bin Queen Control tak? Erk? Mestilah aku risau. Sebab memang tau kamu ada masalah duit)

Kamu : RM 5 b..

Aku : aie.. nak makan apa ya?

Kamu : Sikpa, abang makan roti jak. Air water cooler pon ada. Sik da masalah lah. (tak pe, abang makan roti je. Air water cooler pon ada. Tak de masalah lah)

Aku : Petang tok makan roti? Jangan nak macam-macam. Makan nasik

Kamu : Aok. Abang okey jak. Sik pernaha rasa susah macam tok. Ya yang bestnya… (yer, abang okey je. Tak pernah rasa susah macam ni. tu yang bestnya)


Lepas aku berbuka, aku SMS kamu. Masa kat sini ngan KL kat jauh beza.


Aku : Selamat bersungkei abang. Makan apa? (selamat berbuka abang. Makan apa?)

Kamu : Makan nasi, telur, & air teh peng…


Ya Allah. Tak tau rasa hati ni macam mana. Aku makan punyerlah banyak lauk kat sini, kamu makan tu je bang? RM 5 kat KL apa je lah yang dapat kan? Tak pernah Nampak kamu susah macam tu. Sayu je rasa hati aku. Kamu tak mengeluh pun sebenarnya. Aku yang terlebih risau.

Tapi, takpe lah kan? ramai lagi orang yang lagi susah dari aku dan kamu. Kalau dengar cerita Di dan lakinya, lagi sedih. Bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian. Syukur masih lagi ada kudrat untuk bekerja. Syukur ada rezeki yang tak pernah putus. Cuma sekarang kena pandai lebih berjimat

Kesusahan itu selalu membuat kita rasa syukur dengan apa yang ada kan bang?



Syukur,

17 kata-kata jiwang:

nabilah_2908 said... BALAS

alahai..5 ringgitje...esok lusa macam mana dia nak survive..?

jom ke APA KATA HATI pulak,
AYAH..I'M SORRY

Hamzah Ian said... BALAS

BETOL2.. 5RINGGIT NAK BUAT APE LA..

Amni said... BALAS

nabilah,
hee.. dah setel dah...

hamzah,
makan cukup2 je..

Beautiful Stranger said... BALAS

tedah dgr..sikpa bah..belajar hdp susah bah..kmk penah dan slalu gia juak bah..sontok!

HonEyBuNNy said... BALAS

ya yang..bila kita susah..kita akan egt allah...kdg2 org yg senang lupa allah...tp xsemua la gtu...

erolnukman said... BALAS

eheks! sikpa...laki sikda nak k bingung gilak.dek2 gik org seni cam nya..bak padah can ktk air watercooler pun ada..hehehe..lalu teringat masa studi dolok,bila sikda duit+lapar...minum air water cooler sampey kenyang,pasya mbak tido..hahahahahaha!

mya said... BALAS

buat kita bersyukur dan kita ingat bila masa depan kita susah lagi..

selamat berpuasa yang :)

Amni said... BALAS

BS,
hoho... ya lah... nang belajar idup susah la nya sinun.. kmk jak sik sampe ati mok dengar.. huhu...

honey,
yup! betul3.. hehe

erolnukman,
can? boleh la.. tetak laki mek dengar.. o la tedah minum aek watercooler sampe kenyang.. kmk sik pernah kali.. yalah terasa jak..

mya,
tq..=)

fLo said... BALAS

tedah lok...mek d ctok rm5 ya dpt bli apa jak..huhuhuhu...
sedih mek aih...
lak mek tlg anta brg mkn dgnnya mok x..heee~~

ztie said... BALAS

tedah..
kmk rm5.. jap... meli minyak jak la jadi nya.. apa alu k mek makan ow? keta jak makan? iskh2...

mun makan. erm.. rm1 k beli banjo. rm1 gk k meli beef burger. rm1 k meli ais. ada rm2 gk k makan esok ari.. menu sama.. banjo and beef burger..

mun d kch la.. ada sigek tmpt tok burger murah cmnya.. di sinun?? Hampeh...

mok kmk nulong anta makanan ngannya juak ?? ngee...

Amni said... BALAS

flo & Ztie,
aie2... sayuk ati mek dengar lok... kedong dapat anta makanan tek tie.. mun flo tek cayak juak kmk.. hahahha...

sikpa2.. pande nya beridup sinun... kmk gik ada juak bah... iyerrr.... macam kaya gilak tek kmk... hahahahha....tapi kan dah memang tanggungjawab pun kan..

ya nya madah, kelak mun nya dah bis belajar, susahkan nya mena2.. lucu.. hehe.. comel!

Ibu Iman said... BALAS

tedah nya lok..

kmk ngn laki mek pun ada kesah sadis.. bila mek 2 ingt balit mesti tetak... ms 1st month mek org byr installment umah... nang pokai la... time ya lom pandei manage duit... ada rm10 jak tp nk mkn luar... alu la bershare mek 2 mkn... air pun order yg paling murah jak... sib bait la dh kol 10 time ya... pat juak cover konon tek kmk tek diet... hahahaa... bila nk order pun carik menu yg plg murah... nang lawak time ya.. tp ms ya lah rs susah senang bersama... hehe

Amni said... BALAS

ibu iman,
mek duak salu juak kedak ya kak.. sadis owh.. masa single sukati jak melanja duit.. yala sik pande nak manage duit mek duak.. hoho.. tapi belajar lah tok.. makin la nak raya tok.. huhu...

DiAhaNi ApAnDi said... BALAS

tedahnya..kl swk sama jak..kmk duk kat u tok pun nang asa berjimat gilak2..sik pat nak boros..byk gik kpluan lain..tp yala, ne gaya..sabar..rezeki ALLAH swt sntiasa ada untuk kta...:D

ainz said... BALAS

Tringt time studi dlu..ssh sng brsame si dia.. :)

Amni said... BALAS

diahani,
=) insha allah.. mungkin sebab ya KL. mun kat kuching gik dapat balit mun sikda duit nak.. gik dapat mek nak ngagak anta barang makan... yer.....

ainz,
heee... mana ek pergi nyer duit pinjaman dia? hoho...

Mr Noble said... BALAS

kalu dekat masjid boleh buka di sana

Newer Post Older Post Home