Sunday, August 22, 2010

Rezeki Tak Disangka..


Petang Jumaat kamu bagitau, pinjaman Yayasan Sarawak tak diluluskan. Memang dah agak kan? Dah pernah tanya pon dengan Yayasan Sarawak. Dan dorang memang dah bagitau dorang tak bagi pinjaman untuk student ASWARA. Tapi ASWARA tu nak jugak soh panggil la kan?

Hem.. sudah dua hari kamu bagitau berbuka dengan makan roti je. Sayu nyer hati aku. Tapi mujurlah kamu sahur dengan ebnda yang berat. Jadi kurang sikit risau aku. Bila aku nak bank in, kamu tak nak pulak. Nak je aku bank in tanpa pengetahuan kamu. Tapi kalau kamu marah karang, aku gak yang kecut. Erm.. aku nak bank in jugak nanti.

Petang Sabtu kamu busking lagi. Malam, kamu lepak kat Dataran Merdeka. Masa tu jam pukul 10 lebih malam kamu call aku. Kamu bagitau ada lagu baru. Nice! Lagu Inggeris. Tapi tak siap lagi. Tak dapat nak masukkan lirik nya dalam ni. Aku suka lagu tu. Terngiang-ngiang lagi melodinya.

Pukul 11.30 malam kamu call lagi. Masa tu aku tak perasan. Ngah borak kat ruang tamu ngan Di. Masuk bilik jam dah nak pukul 12 malam. Terkejut ada dua miscalled. Eh? Kenapa?


Kamu call balik tak lama lepas tu. Exited giler suara kamu.

Kamu : Abang dapat offer.

Aku : (Diam)

Kamu : Tadik ada sorang pakcik, dah tua la. Dah beruban, janggut pun dah beruban. Nya ngan anaknya jumpa abang masa abang ngah lepak kat Dataran Merdeka ya. Pakcik ya offer abang nyanyi kat café & ngajar anak nya main gitar classical. (Tadi ada sorang pakcik ni, dia ngan anak dia jumpa abang masa abang ngah lepak kat Dataran Merdeka tu. Pak cik tu offer abang nyanyi kat café & ajar anak dia main gitar classical)

Aku : Oh Wow!

Kamu : Boleh ka? Pakcik ya padah boleh dapat almost 1000 mun nyanyi kat Café ya. (Boleh ke? Pakcik tu cakap boleh dapat almost 1000 kalau nyanyi kat café tu..)

Aku : Wallaa…. Okey lah ya.. Abang kan dah biasa juak kan? (Okey lah tu. Abang dah biasa jugak kan…)

Kamu : Tapi ASWARA pun procedure, sik boleh ngajar miak kecik. Giney oo… (Tapi ASWARA nyer procedure tak boleh ajar budak-budak)


Masih berfikir. Kalau jadi, insha Allah akan start lepas raya nanti. Yang kelakarnya, pakcik tu asyik tanya anak dia dah amik belum nombor telefon kamu sampai anak dia pon tergelak. Pakcik tu bagitau dia dah lama nak mintak tolong budak-budak ASWARA. Tapi budak-budak ASWARA ni cam sombong je. Almaklum anak orang kaya. Dan lagi dorang ni takut kalau ada yang lebih pandai dari mereka. Baguslah kan berkongsi? Makin banyak kita kongsi, makin banyak sebenarnya ilmu baru yang akan dapat kan Bang? Hee…

Syukur. Rezeki bulan puasa. Memang doa orang berpuasa tu Allah dengar dan Allah takkan tolok. Mudah-mudahan memang rezeki kamu.


Aku : Dapat gaji, nak sikit? (gelak-gelak)

Kamu : No prob. Abang plak tanggung..


Kelakar! Materialistik no aku.



Rezeki Tak Disangka,



23 kata-kata jiwang:

pelangi said... BALAS

alhamdulillah..boleh kongsi rezeki jwak tok..hehehe

pelangi said... BALAS

alhamdulillah..boleh kongsi rezeki jwak tok..hehehe

Beautiful Stranger said... BALAS

ASWARA ya apa?

fLo said... BALAS

ermm...kmk dolok apply yayasan swk ya nang xda harapan lalu..hahaha..
sebab mek bkn lahir d swk..pelik..sak jak la terang parents mek org swk..

rezekinya ho..
p careful la sebab takut langgar procedure..lak kenak buang susah gk..huhuhu...

Amni said... BALAS

Dear Pelangi,
hee... tanya kat dia.. =P

Dear BS,
Akademi Seni Warisan Kebangsaan.. Mun sik salah kmk. Mun kitak search kat tenet, ada nya.. hehe...

bspotgurl said... BALAS

kesian pulak awak nak pau die time die dpt gaji..hihik
tapi sekali sekala, ape salahnye kan hahhaha

ztie said... BALAS

uh.. mek mok pau juak.. pau kacang ka... ayam ka... daging ka.. bleh nak ow? yayasan sik susah dpt. as long as tmpt ya under yayasan. tp mun bukan under yayasan. harapan la

marinahunny said... BALAS

eh, kamu berdua ni pjj ye?

Amni said... BALAS

Dear flo,
yalah oo... susah bah dapat Yayasan ya.. dolok nya mechanical senang kit nak dapat yayasan ya... hummm... nak ngaja ya, diam2 jak la.. hahahah...

Dear bspotgul,
lalalla... kan tanggungjawab dia tu.. wahahaha...

Dear Ztie,
tunggu tak.. hahaha.. pau daging nyaman ooo.. yerrr... ada indah cerita pau... =P

Dear Marina,
yup! PJJ... Huuu... sedih2!

ztie said... BALAS

aiee! betolla! mek mok juak pau! (gik juak tek)

Nur Hayaty said... BALAS

owh,baguslah kalo cam tuh,rezki Allah dibulan Ramadhan ^__^

syahira ariff said... BALAS

nyanyi kat cafe da boleh dpt 1000?
lumayan!
msti dia happy buat kerja yg dia minat kan

Mr Noble said... BALAS

kalau ajar secara informal pon ASWARA tak bagi eh?

Amni said... BALAS

Dear Ztie,
balit Kvh mek pau kitak.. =P

Dear Nur Hayaty,
Amin.. mudah-mudahan..

Dear Syahira,
oh! dia sangat suka.. hee...

Dear Mr Noble,
tak bagi.. hum.. kecuali buat senyap2 laa.. hoho

Cheqna said... BALAS

Alhamdulillah...selepas dah berusaha, yakin rezeki akan dikurniakan-NYA.

:-)

p/s - pilihlah mana2 award yg nak drpd situ..esp yg "kuat makan" tu ~ join my club..hehe..

ainz said... BALAS

Alhamdulillah... :) kamu xperlu risau2kan dia lg..doakan dia..Allah akan sentiasa mlindungi dia di sana.. :)

erolnukman said... BALAS

ASWARA??wahhh...aku nak blajar sia....aku nak blajar sia.....pensyarah kmk prnah rekomen kan kmk ASWARA ya dolok.Masa ya gik zaman jahiliyah...polah sik tauk jakk..hehehe

miss lolly a.k.a luvfareda said... BALAS

rezeki betambah. Ngaaaaaa

Amni said... BALAS

Dear Cheqna,
saya gurau2 je tu.. heee.... saya tak kuat makan. Makan 8 kali sehari je. lalala... =P

Dear Ainz,
Thanks dear... =)

Dear Erolnukman,
heee.... belajar la sia.. Sampe umo berapa pun sik kesah.. sal da SPM. nak bang? tapi ada interview dolok laaa.... senang jak ya mun kitak. Erk? Hee.... Tanyak ngan mirul laa.. nya lebih tauk. Kmk tok setiausaha sulit nya jak... wahaha..

Faizal n Fashitah said... BALAS

fuyyo.. dapat rm1000 nyanyi kat cafe pakcik ya? mun camya.. bleh laa ciaa mek tokkkkk huhuhu...

ciK LyndaWawa igUana said... BALAS

gerek kitak ya bapa umur? best eh gerek kitak pande maen gitar....

PinQib said... BALAS

KENA MATERIALISTIK SEKARANG. ZAMAN SKRANG PAKAI DUIT JER, INGAT TU

Sesumpah said... BALAS

semua mende blaku sure ada hikmah (:

Newer Post Older Post Home