Wednesday, May 26, 2010

Busking? Erk?


Semasa kayo-kayo pagi ni kat facebook kamu, aku terlihat wall post kamu dan komen seseorang.

Kamu: "ari ni jadi pemusic jalanan di waterfront..jam 8 malam sampai 10 je.. hehehe..ade masa jenguk kito ye..

Seseorang1: "adoh. . . syg sowa kck jd pmuzik jalanan. . .huhu. . .mek join bleh?”(Sora kacak la bagus jadi pemuzik jalanan kan kamu? Sik la rasa dirik best gilak bley nyanyi bagus.. Uhuhu..Ada emo di sini… )

Kamu:”lets go!hahaha”(oh! Gatal ek kamu?)

Seseorang2:”Mun nyanyi ya jaga piching aarr… Haha” (Ko pande ka nyanyi? Emo lagi? Oh No!)

Saya sangat emo jika ada popuan gedik komen kamu nyer facebook. (Macam aku sik gedik ooo…Uppsss.... Naaa.... Jangan kecik ati yek kawan-kawan. Saya memang emo!). Siapa yang rajin pegi waterfront hujung minggu mesti dorang de jumpa kamu dan kawan-kawan kamu busking kan? Selalu je kamu cerita bila kamu & the geng busking, macam-macam je rupa pandangan orang kat kamu & the geng kan? Ada yang macam INGGA. Ada yang pandang serong. Eh? Camne tu? Tapi tak kurang jugak ada yang support dan sentiasa je tunggu kamu & the geng kan? Aku la tuh! Hee…

Suatu ketika dahulu, aku selalu marah-marah + tak puas hati sehingga menyebabkan aku negereco + ngerepak bila kamu pegi busking dengan mereka. Oh! Sangat geram. Kenapa nak busking? Buang masa je. Lepas tu orang len tengok pon semacam je. Ada yang tengok korang macam mintak sedekah je. Aku betul-betul tak puas hati. Hampir setiap hari aku negereco. Hampir setiap hari jugak aku ngerepak. Jahat nyer aku. Queen control yer kamu?

Aku tak faham betul! Ada sorang cikgu tu pon busking jugak. Gaji dah besar seyh. Tanggungan pon bukan banyak. Takkan tak cukup duit? Aku tengok cam banyak je duit die tuh! Aku ngereco + ngerepak camne skalipon, kamu tetap nak gak g busking. Ugh!

Sampai la satu malam, waktu tu hujung minggu. Aku balik awal lepas bagi pengisian progam Motivasi SMK Bako semata-mata nak tengok kamu & the geng busking. Aku memang tak nak bagitau kamu sebab kamu takkan bagi nyer aku datang sorang-sorang kan? Aku tengok dari jauh je. Bila kamu perasan kehadiran aku, kamu terus senyum dan tukar lagu, nyanyi Lagu Sempurna. Wah… Cair aku…. <<< “Kau begitu sempurna, Di mataku kau begitu indah, Kau membuat diriku akan selalu memujamu, Di setiap langkahku ku kan, selalu memikirkan dirimu, Tak bisa ku bayangkan, Hidupku tanpa cintamu”

Aku pura-pura tak kenal kamu dan datang dekat dan mintak kamu nyanyikan lagu favourite aku dan kamu, ALL ABOUT YOU by Mc Fly sambil ambil video kamu. Kamu relax je sambil senyum dan nyanyi sambil tengok aku walaupun ada beberapa orang popuan yang lain pon ambil video kamu. Oh! Aku Cair lagi… Jantungku berdegup kencang~ Ceh!Melampau tul. Lebih-lebih dah ni.

Lepas tu, aku balik. Masa driving tu aku fikir balik layanan aku selama ni kat kamu. Jahatkan aku? Langsung tak bagi kamu jelaskan. Langsung tak berusaha untuk faham kamu. Langsung tak pandai nak jaga hati kamu. Oh! Itu suatu ketika dulu.

Tapi sekarang? Aku tak kisah dah kamu nak busking. Sebab busking merendahkan ego kamu, meningkatkan sensitivity kamu terhadap orang lain, mengikis perasaan malu kamu yang berlebihan, menyebabkan kamu berani kehadapan, buat kamu lebih rapat dengan mak dan bapak dan yang paling penting, kerana busking, kamu kenal lebih banyak orang dan lebih banyak cepat matang dalam tindakan sehinggakan kadang-kadang aku lupa aku lebih tua dari kamu. Oh!

Cuma aku tak suka kamu busking sebab ada kalangan kawan-kawan kamu yang baru nak belajar busking tu matlamatnya Cuma duit. Aku tau kamu tak kisah sebab kamu busking bukan sebab nak duit kan? Kawan-kawan kamu amik semua duit yang dapat dari hasil busking tu pon kamu tak kisah.

Kamu cakap, Kamu nak buang ego kamu, nak hiburkan orang, nak kenal lebih ramai orang yang menghargai muzik + nak berlatih vocal kan? Tapi kawan-kawan kamu tu? Ugh! Bengang giler!

Tapi aku suka kamu sebab kamu tak pernah pon rasa kamu bagus walaupon berdondon-dondon orang cakap kamu bagus. Especially dalm music. Suka sangat! Yerdeh….. Jiwang! Uppss..

Psss.. Jumaat malam Sabtu ni busking tak? Nak join boleh? Aku men gitar, kamu nyanyi eh… Erk??


Yang Sangat Suka Kamu,

17 kata-kata jiwang:

Beautiful Stranger said... BALAS

that why i tak komen org lain punyer pakwe selain dari laki tu mmg kawan i..sbb i akan jeles jugak klu ada mpuan gediks komen wall pakwe...wp i faham mungkin ats dasar kawan..tp i gedikss jugak nank emo dan menduga hati dia..

Amni said... BALAS

Beatiful Stranger: eh? 2 3 kali kmk baca komen ktk... ingat uran melaye ney komen tek.. ahahah... ya mek sik suka tengok fb nya koh... sal tengok, mesti da emo indah kejap.. hee... kmk x suka juak komen fb urang laki... x pasal-pasal da en. hubby emo juak... hahaha...

cenderajiwa said... BALAS

naahh......ada juak kmk nyelit situk..

Amni said... BALAS

Cenderajiwa: Sila jak nyelit.... x bebayar bah... hihi....

fLoRanCe said... BALAS

haaa~~~ true..........mek tok cpt juak nk emo..huhuhuhu.....wpun berlagak cam mok cool p xpat...heheheh...dats girl~!!! emotional..hee

ztie said... BALAS

mek tumpang lalu bole ? saya sik suka juak koh. tp nak.. kadang2 saya terKOMEN... jadi tolong tego kalau saya terGEDIK.. sedikit.. hehehe.. well... ktk tgk pakwe busking? mek mok ekot? so.. ktk sik jeles mek sokong pakwe ktk busking.. sbb makwe nyer ada.. hehehe ... :D :D

Amni said... BALAS

Florance: thats y laa.... mena jak mek padah sik kesah, tapi bila sik kesah ya, da jak la yang over. Oh! Tolong laa....

Ztie: Hii... kmk gedik juak. adoh! ngan encik hubby jak laa.. hihi.. sila-sila mun nak tengok... roger-roger jak.. hehehe...

AROL DSHW said... BALAS

bersiar-siar di blog Amni. :)

::SuePrettyInPink:: said... BALAS

huh..sejak umo makin meningkat tok kmk lg lh cpt emo..ckit2 asa nk manas..asa nk majuk..asa nk nangis..pelik da jak.

s h e e said... BALAS

lalala...hye amni...ehehe...x pnah denga pasal busking...

nisrin said... BALAS
This comment has been removed by the author.
nisrin said... BALAS

ko dh tau kan... komen FB tu hnya beri kesengsaraan pd aku... dan ko tau betapa gedik 'pompuan' tu....uhuuu.. (jgn dikenang kesah lama..bikin ati sakit dong)

jane said... BALAS

ni bahaasa ape ni...ku tk ngerti deh

ekekekekek

mramirullah said... BALAS

bahasa sarawak campur..ni en.hunny amni datang..hehehe...maaf ye amni...sebab wat ati sakit je bila tengok fb....malam ni best sangat pat sama amu pegi medan pelita(aku nyanyi di cafe tadi kat medan pelita untuk amni..hehehe)nanti flowwer sume leh tngok vid en.hubby amni yek...nantikan.heheeee

mramirullah said... BALAS

satu lagi..nanti ayang delete fb untuk amni k...sorry sayang...tak main fb lagi.heheheee

Amni said... BALAS

SuePrettyInPinc: Mena ta ktk koh.. kin tua kin cepat merajuk, kin cepat nak manas. Pa jak ow... Huhuhu...

Shee: Juh ekot mek tengok urang busking kat waterfront. Ehehee...

Nisrin: Dah tau lama jie. Aduh makcik! Kadang-kadang aku ni terlebih lak nak emo... Ohoho...

Amni said... BALAS

Mramirullah: Adeh2. Ingat urang sjung ney la komen... Yerdeh! Jiwang... Ihihihi.....Thanks b... Sorry pasal fb. Lu sa bersalah gik sa komen lebih-lebih kat sitok.. Ohoho... Queen control o bini tak... Yahhh....

Newer Post Older Post Home