Tuesday, August 10, 2010

Pemuzik Jalanan


Malam tadi lebih kurang dekat nak pukul 2 pagi aku terbangun dari tidur. Bukan malam sebenarnya kan? dah pagi dah tu. Mimpi apa tah yang menakutkan. Tak berapa lama lepas tu, terus kamu call aku. Borak sekejap dan lepas tu kamu cakap kamu ada buat dua lagu baru. Cuma lagu yang pertama tu tak siap lagi. Lagu ke dua, kamu nyanyi dan bagi lirik. Mintak komen aku la pastinya kan? ehe… aku sangat suka sebab memang ada kelainan dalam lagu yang kamu buat kali ni… Bukan kerana kamu laki aku, aku puji kamu yek. Tapi memang aku perasan kamu dah banyak maju.


PEMUZIK JALANAN


Lirik : Amirul

Lagu : Amirul


Sepi terkurung,

Dalam renungan manusia,

Yang tak mengerti

erti kehidupan,


Terkejar-kejar ke sana ke sini,

Mencari jalan keluar,

Dari kelompok manusia ini,

Yang meilhat keganjilanku…


Bukan ku pinta simpati darimu,

Ku hanya penghibur jalanan,

Ku ingin mengejar impian seperti kalian….


Jumaat malam lepas kamu ada bagitau pasal kamu busking kat Bukit Bintang. Port tu Abang Wan (member dari Sarawak) yang bagitau kan kamu? Agak risau jugak sebab kamu busking sorang-sorang. Tapi kamu yakinkan tak de apa, jadi aku pon dengan senang hatinya tak kisah. Lagi pon malam tu aku sibuk dengan dinner tu.

Kamu ada cerita jugak keadaan kat Bukit Bintang tu. Jauh sangat bezanya dengan busking kat Waterfront Kuching. Salah satu nya orang kat Bukit Bintang tu memang ajuh lebih ramai lah.. Lagi satu kamu tak dapat nak fikir apa pandangan orang kat situ. Kalau kat Waterfront memang kamu sangat selesa. Lagi pon ramai yang dah kenal kamu kat Waterfront Kuching tu kan? Pengurus Waterfront tu pon bagi galakan kamu nak busking kat situ. Bagi menarik minat orang-orang terutama sekali pelancong asing.

Tapi, biasalah manusia. Ada macam-macam persepsi kan? Ada yang suka. Ada yang tak suka. Tak kurang jugak ada yang anggap kamu meminta sedekah. Padahal kamu tak kisah pon pasal duit tu kan? Selalunya budak-budak yang join kamu busking yang selalu beria-ia amik duit tu. Kadang-kadang aku marah jugak dengan kawan-kawan kamu yang suka amik kesempatan tu.

Untuk kawan-kawan yang pernah nak tengok video lagu-lagu kamu, mintak maaf. Saya tak dapat nak bagi link you tube tu sebab saya sendiri tak boleh nak bukak kat sini.

Kamu, jangan pernah putus asa. Saya tau sapa kamu. *wink*



Aku Setia Di Sisi,

16 kata-kata jiwang:

ztie said... BALAS

kmk salu nangga sidak busking rah BB ya.. next time kmk g cnun.. soh nya molah busking sia gk k.. sia mmg rami org..

nabilah_2908 said... BALAS

nnti bila dh ok..bg tau yupp..nk juga dgr lagu ni mcm mana.. ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
DONUTS

syafawani said... BALAS

wahhh besnya gituu:)teringin nak cipta lagu..haha

Amni said... BALAS

ztie,
boleh sik mun kmk ekot len kali? hee... mirul ya sik berik bah ekot.. adeh!

nabilah,
ok, insha allah k...=)

syafawani,
cipta la.. meh bagi lirik.. hehe...

erolnukman said... BALAS

aok...BB nang port dak buskers kat KL bah.Suasana sia nang best...dak reggea pun rami.best...
bukan nak gago duit gilak pun sbenarnya..ada kalangan dak buskers yg dah ada kejaya.tp kat mlysia masih sik brapa open.asal molah camya lalu d cop pmintak sedekah...yalah susah.
pernah nanggar cerita ONCE?kisah seorang buskers..Layan....hehehehe

ainz said... BALAS

btul2 pencinta music...kalo kat oversea,mereka lebih menghargai buskers..xcm kat malaysia..mgkin pemikiran org msia ni masih blum bleh trime seni cmni..mereka lebih memandang kerjaya doktor, engineer, cikgu, polis, askar dll..

Mr Noble said... BALAS

time busking ada tak org yg jadik 'mr bean' ? haha! :p

ztie said... BALAS

ahahah? kenak la sik soh ikut ndah ? mmg pun seni busking tok kdg2 d pandang rendah rah malaysia tok. tapi sekpa, maseh ada org pandey hargai. hehe.. sikkan timenya busking d waterfront tok ktk sik penah tgk juak ?

pearl apple said... BALAS

huhuhu...teringin lar nk dengar lagu tuh..=)

Ibu Iman said... BALAS

ayah Iman pun suka polah lagu dolok masa lom kawen tp sejak dh kawen tok alu xda agik nya bergiat aktif ngn muziknya... gitar nya pn dh diberik nya ngn adik nya.. rindu juak rasanya nk dgr nya berkarya bila baca entri ktk tok

AmirFX said... BALAS

Busking ya pa benda? Adoh2.. Mun bab seni2 tok ketinggalan kmk...

ainz said... BALAS

Noble,
Tringt ain ngn tarian mr bean..ahahaha...dia buat cmtu pn sbb xde duit kck nk bg kt busker tu..ade jgk sifat tauladan yg mr bean tunjukn..hehe

Amni said... BALAS

erolnukman,
cita oputih ka indon ya? hee... lak mek ngan mirul carik.. yalah, kmk dolok pun ada persepsi negatif. tapi bila dah tauk, baruk la kmk enjoy tengok. hee....

ain,
ya, memang sangat cinta music la mirul tu... hee...

mr.noble,
serius ada... tak sebijik, tapi lebih kurang.. kakak yang cerita masa dia tengok mirul..masa kat kuching la.. macam-macam kan? hee...

ztie,
kat kuching berik nya.. tapi mesti berteman.. da urang mcam-macam bah tengok.. ya nya risau.. lagik2 la kmk ada pengalaman kenak agak sidak mabok masa tengok nya busking...

Amni said... BALAS

pearl apple,
nanti ek kalau dapat link nya saya bagi... makaseh singgah... =)

ibu iman,
aiee... gitar ya coba berik ngan kmk.. ehehe.... pa gik? soh la nya berkarya.. hehe.. tapi nya ekot mood juak bah sebenarnya kan? he...

amir,
jum search kat google.. yeah! mesti banyak kitak jumpa...mun sik pun mun laki mek da busking kat waterfront kuching, kmk roger kitak o soh tengok... lalalla...

ain,
hahaha... sangat tak suka mr.bean.. tapi real life dia sebenarnya dia orang yangs erius kan? =)

ainz said... BALAS

Yup..dia professor kalo xsilap ain..mmg seorg yg hebat..

PinQib said... BALAS

kita selalu berpikiran negatif.. :(


Latest entry. Mai la singgah. 
Apa menu sahur anda?

Newer Post Older Post Home