Monday, August 9, 2010

Semakin Mengerti... Tak Bisa Jauh!


Balik tengah hari, tak de pon kamu SMS aku. Umph! Masih lagi teringat-ingat kata-kata kat wall facebook kamu. Kenapa tak cerita. Sebelum masuk office tu, aku bagi SMS kat kamu.


Aku : Apa pun jadi, kamek tetap sayang abang sorang jak. Mun abang sik sayang kamek, sik gago dengan kamek sekalipun, kamek tetap sayang abang juak..


Balik office tu hati dah syahdu. Kenapa kamu macam dingin je dari sabtu malm tu? Hum.. terdengar lagu ni kat meja kaunselor sebelah aku.


Pernah berpikir 'tuk pergi
Dan terlintas tinggalkan kau sendiri
Sempat ingin sudahi sampai di sini
Coba lari dari kenyataan
Tapi ku tak bisa jauh jauh darimu
Ku tak bisa jauh jauh darimu

Lalu mau apa lagi
Kalau kita sudah gak saling mengerti
Sampai kapan bertahan seperti ini
Dua hati bercampur emosi
Tapi ku tak bisa jauh jauh darimu
Ku tak bisa jauh jauh darimu

Sabar sabar aku coba sabar
Sadar sadar seharusnya kita sadar
Kau dan aku tercipta
Gak boleh terpisah

Dan tak bisa jauh jauh darimu
Ku tak bisa jauh jauh darimu (3x)


Ingat lagu ni tak kamu? Lagu yang Band Tropis pernah nyanyi untuk aku dan kamu masa aku balik cuti awal-awal aku di sini kan? Sayunya hatiku. Rindu masa aku dan kamu serta mereka lepak kat Café Station kat Alakat. Rindu Ray, abi, bang is, irvan.. sekarang semua dah balik Indonesia.

Balik dari office pukul 5 lebih, aku terus tengok handphone yang aku tinggal kat rumah. Walla.. ada SMS dari kamu. SMS tu pukul 2 lenih petang.

Kamu : Abang gi kelas lok…

Aku reply,

Aku : Kamek dah balit office.. (saya dah balik dari office..)

Kamu : Ada class tok.. (ada class ni..)

Aku : okey.. kelak abis kelas padah k. Ada benda nak tanyak sikit.. (okey.. nanti bagitau kalau kelas dah habis eh.. ada benda nak tanya sket…)

Kamu : okey. Tanyak jak. Pasal word kat facebook yak ah? (Okey.. tanye je.. pasal wall post kat facebook tu ke?)

Aku : Aok… (yer…)

Kamu : abang stress kat sitok b… (Abang stress kat sini b…)


Kamu SMS beberapa perkara. Tapi aku belum dapat tangkap lagi apa sebenarnya amsalah tu. lebih kurang lepas maghrib, kamu call. Kamu cerita satu-satu apa yang sebenarnya terjadi. Kamu takut nak cerita sebab lately aku pun banyak gak benda nak fikir. Tapi, sekurang-kurangnya jangan tinggalkan aku sendirian terpinga-pinga macam aku pulak yang salah kan? hum

Sekarang aku lebih mengerti. Bila kamu menjauh, bukan lah maksudnya aku ada buat salah. Tetapi kamu sedang cuba untuk selesaikan sendiri masalah tu. Setelah bincang dari hati ke hati, keadaan dah okey. Kamu pon semakin faham aku. Aku pon semakin boleh terima. Makin lama makin banyak benda baru yang aku belajar dan faham tentang kamu…




Aku semakin mengerti,



17 kata-kata jiwang:

Redbloodsnow said... BALAS

mek k download lagu ya lok eh...hiksss.. :P

fLo said... BALAS

susah juak la jarak jaoh tok...waduh..p ok la ktk 2 dpt slow talk..;p
kmk gk pening lak mok trnsfr pg tganu...waduh..bisa palak...

Amni said... BALAS

Zie,
yakah? best o lagu ya? hehe..

flo,
nektok jarak jauh ka jarak dekat? =)

miss lolly a.k.a luvfareda said... BALAS

kitaak sabar iyea. biasalah proses mengenali ^^

Jojoe said... BALAS

cinta jarak jauh memang banyak dugaan..tapi buat kita semakin memahami erti rindu... salam ramadhan dari saya.. ;-)

* mEsSy * said... BALAS

semakin mengerti.. =)

Amni said... BALAS

miss lolly,
hehe.... betul... kalau dah kawen berpuluh tahun pon belum tentu paham semua kan.. hehe...

jojoe,
yup! betul.. salam ramadhan jugak...=)

messy,
yeah... hee....

hentakbelipat said... BALAS

ok..syahdu2 mase pose karang bebawak bukak pose same2 lah

Mr Noble said... BALAS

ok la tu dah semakin faham :D

erolnukman said... BALAS

oo tedah..mbak jauh gilak lah ya,yalah jd camya.mcm2 jak d pikir.ujung2 tension...RINDU! simple word tp kesan bukan2..=P

Shafika Syuhada Rosli said... BALAS

lelaki is owez like that . diorang lebeh suka slesaikan masalh sndiri . (:

FyZa said... BALAS

bhsa srwak agk susah nk phm klu x dtranslate kan..hehe..

mkin lama kita akn mkin kenal dgn psngan..;)

hepy fasting..;)

HonEyBuNNy said... BALAS

wahhh..seronoknya..bahagia sunggoh kamuk..hehehhe

Amni said... BALAS

HB,
macam mana? pandai la ko dik.. hee...

Mr NOble,
sedang belajar lagi..

erolnukman,
mena ta kitak.. suka pk bukan2 o opuan.. tapi mun laki terus terang, sik jadi kedak ya nak? ehe,,

Amni said... BALAS

syafika,
mungkin betul kot... tapi dia ni selalu share masalah dia.. jarang dia simapan.. tapi mungkin sebab jauh dan tak nak susahkan saya kan...

fyza,
ya, happy fasting jugak...

honye,
ada masa pasang surutnya...=)

nabilah_2908 said... BALAS

bagus la tu...saling memahami di antara satu sama lain.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
DONUTS

ainz said... BALAS

alhamdulillah.. :)

Newer Post Older Post Home