Monday, August 9, 2010

Jom Ke Pedalaman Lagi


Tadi baca something kat facebook kamu. Aku terkedu dengan apa yang kamu tulis kat wall kamu. Terguris sedikit kat hati. Kenapa nak tulis macam tu dear? Kenapa keluarkan perkataan yang tak sepatutnya di situ? Tak pernah dengar kamu guna word yang kasar sangat macam tu walau pon kamu sangat marah. Umph!

Ada lagi satu yang aku sangat kecewa hari ni. Tadi skodeng blog Florance. Sekali air asia buat promotion raya ni. Adeh! Kenapa la beli tiket awal sangat kan untuk balik raya nanti. Kalau tak, dah dapat tiket ni. Tiga kali ganda lebih murah. Haizzz……

Abaikan benda tu. Ada benda nak cerita kamu. Tadi masuk bilik bos ada sikit discussion. Tersenyum bila dia ajak je SK Nanga Bangkit nanti. Nanga Bangkit tu jauhnya 2 jam perjalanan kalau guna speed boat. Itu kalu pergi masa air pasang lah. Kalau masa air surut, boleh sampai 6 jam perjalanan guna speed boat biasanya. Tak sabar walau pon aku sendiri belum pasti bila nak pegi buat pemantauan ke sekolah tu.

Terharu dengan ucapan Dr Haji Puad Zarkashi masa kat SK Nanga Beguang hari tu. Antara ucapan dia yang aku takkan lupa,

“Saya akan rasa sangat kecewa kalau tak dapat nak tunaikan hasrat tuan/puan demi pendidikan anak-anak di kawasan pedalaman ini. Kalau tuan/puan berharap, saya lebih-lebih lagi kerana ini adalah tanggungjawab saya. Kalau tak saya takkan turun sendiri melihat kesusahan guru-guru dan anak-anak kita di pedalaman ni. Saya bangga melihat anak-anak kita di sini sangat berdikari. Saya sempat berborak dengan 3 orang anak-anak di SMK Song masa kat jeti tadi. Mereka bagitau mereka nak balik kampong dan akan balik ke sekolah hari isnin nanti. Betapa anak-anak di sini sangat menghargai pendidikan itu. Kalau anak-anak kita di Bandar, ada yang driver yang jemput untuk balik ke rumah. Jarang-jarang kita melihat situasi di pedalaman ini kalau di Bandar…”

Terasa aku. Aku dulu masa sekolah tak pernah pon balik sendiri. Naik bas tak reti. Naik van sapu pon tak reti. Sebab tu lah susah sikit aku dah mengeluh kot. Umph!

Ucapan Dr Haji Puad Zarkashi di SMK Song pula buat aku terharu dan aku dapat rasakan dia memang maksudkan apa yang dia sampaikan,

“Saya sendiri akan bagi talk untuk guru-guru yang bakal posting ke kawasan pedalaman. Saya akan share apa yang saya baca dalam buku Jom Ke Pedalaman ni (sambil tunjuk buku Jom Ke Pedalaman) untuk mereka nanti……”

Kamu, hari ni rasa bercampur baur pulak perasaan ni bila bos ajak buat pemantauan ke SK Nanga Bangkit tu. Memang ini yang aku minta selama hidup ini. Ke pedalaman untuk merasa sendiri kehidupan masyarakat ku di sini.


Jom Ke Pedalaman lagi,

19 kata-kata jiwang:

erolnukman said... BALAS

ishh..keja apa ktk oo?masuk bab2 pendidikan indah tok..hehehe...keja cney?

Amni said... BALAS

erolnukman,
pegawai tadbir kontrak jak..kat pejabat pelajaran song...=)

labulabi said... BALAS

untung oo biak kinek tok.aku ingat gik dolok masa skolah dolok ari ari jalan 3 km ke skolah.jalan bedebu gik.p kerana aku nak skolah x pernah pun aku merungut.thank for sharing.

Amni said... BALAS

labulabi,
yah... makseh singgah...=)
aok, miak kinek tok nang untung.. suma urang ambik berat hal sidak.. terpulang dengan sidak mok belaja ka sik jak gik....=)

pu3mas89 said... BALAS

oo ktk kat song la kinek tok???

Chenta said... BALAS

abg mek rah song juak... SAO sia... ehekzzz...

Amni said... BALAS

pu3mas89,
yup! hehe.... sapa2 baca tok, kantaoi la tauk sapa kmk.. hahahaha....

chenta,
serius? waaaa.... larikkkkk....

fLo said... BALAS

uit boh ngamok..heheheh...promotion ya pake nxt year la deng...hehehehe...
xda laki ktk rugi meli tket...;p
normally raya nang mahal..sama jak perayaan lain..

tiafazunia said... BALAS

im wonder who is 'kamu' :)

Amni said... BALAS

flo,
aok, next year ada juak.. nak kmk tengok ya untuk taun tok.. nak promosi balik kampung ya.. scroll tak dibah kit.. ada tak tengok... untuk raya taun tok.. huhu...

tia,
encik hubby saya.. hehe...

pelangi said... BALAS

terasa kat sebahagian dari kawasan tempat lahir sendiri..dan x sabar nak berbakti untuk anak2 disana...untuk anak jati sarawak..dan mereka yang memerlukan..betapa tugas ini sesuatu yang mulia....

Mr Noble said... BALAS

aik? KPM tak blok facebook?

bile ke pedalaman tu? bulan puasa ke?

AmirFX said... BALAS

Kmk ingt gik pergi ke SK Taba Sait.. Perlu jalan 3 jam pergi ke sekolah ya.. Dahla mbak laptop berat 3kilo lebih.. Asa nak d tikam lam utan jak laptop time ya.. Nektok skolah ya dah sekda gik.. Pengalaman ya nyuruh kita maju gik... The best teacher in the world...

FyZa said... BALAS

slmt bekerja..hepy2 sokmo..;)

HonEyBuNNy said... BALAS

jgn sedih2....kesabaran itu perlu bila di kwsn pedalaman..hehe

Amni said... BALAS

Pelangi,
meh mai sini.. hehe.. bila habis belajar tu?

MR Noble,
blok.. tapi memang ada satu bilik tu boleh buka.. hehe... insha allah ke pedalaman lepas raya...

Amir,
Sik.. g beguang kmk.. kelak ke bangkit dengan engkuah.. daerah sitok juak.. ctok sik pat jalan kaki.. suma nait bot or perauk panjang... mun time aek surut ya lah susah.. mok bertarit perauk ya bah...

fyza,
tq..hehe

honey,
yup! makaseh... hehe

kurt @syamaizar said... BALAS

amni, smga tabah mnjalni hdup sbg pgwai n sllu g travelling d ulu2..boh lupak singgah d s.k nanga janan lak, x jauh dr s.k nangga nansang, masuk sungey tekalit..en,andrew kana mun msh jd voz d pjbt ya, mmg kenal ngn kmk..hehe..adiosss...

Amni said... BALAS

kurt,
serius kitak si song juak? waaaaa.... salu jak cikgu zaidi datang sitok.. masih cgu andrew voc kat sitok.. lucu eh! selamat berkenalan la o.. hehe..

kurt @syamaizar said... BALAS

haha...aok, cgu zai PK1 kmk dlok, nya ya nang x pndah2 gik, x lmk gk jd gb d sia..haha..kmk 7 thun d s.k janan dlok bha..yup, moshi2 n slmt kenalan..msh ingt sllu btandak ngn dak mr.andrew n mr chrstopher atas stage taim rami2..haha..

Newer Post Older Post Home