Friday, August 6, 2010

Jom Ke Pedalaman

Kamu, lepas dinner, terus je masuk office. Sebab ada taklimat dari bos untuk Dr Puad Zarkashi. Sebab ada dua orang YB yang sibuk jugak nak explain ngan Dr Puad, presentation tu jadi macam kurang menarik. Bengang pulak aku ngan Yb dua orang tu. Bagi la bos aku cakap dulu. Tapi Dr. Puad, sangat cool.

Lepas tu kamu, kitorang ke sekolah sebelah office pulak. Ada perjumpaan dengan Warga Pendidik dan Masyarakat setempat. Masa kami sampai, dewan dah penuh. Wah.. malam-malam student tu boleh tunggu menteri dengan baju sekolah. Ni la semangat adik-adik di pedalaman.

Masa Dr. Puad Zarkashi start speech je, aku dah terkesima. Wow! Memang dia layak untuk jadi menteri. Kenapa? Sebab dia sangat tenang. Dia tak de pon text kat tangan. Dia boleh ingat semua fullname VVIP. Dia sebut sorang-sorang masa start ucapan tu. Padahal ada yang dia baru jumpa. Serius bos aku pon tak dapat ingat tu semua.

Dalam speech tu, dia sempat cerita pengalaman dia di dua tempat sebelum ni kat kawasan pedalaman area sini juga. Dia bagitau ada sorang cikgu bagi dia buku ni.


Dan dia habiskan buku ni sepanjang perjalanan nak ke sekolah di kawasan pedalaman semasa sampai pada waktu pagi. Dua jam pegi, dua jam balik naik speed boat. Serius… tu yang buat aku rasa kagum lagi dengan dia. Kat mana-mana je membaca.

Kamu, bila dengar ucapan dia tu, buat aku rasa berkobar-kobar pulak nak beli buku ni. Buat aku berkobar-kobar dan bersemangat untuk terus stay di pedalaman ni. Buat aku rasa aku perlu lakukan sesuatu untuk bangsa aku di sini. Dah lama aku tak dengar motivasi agaknya. Tu yang bila dia cakap tu, benda tu betul-betul meresap kat hati aku.

Sebenarnya yang hampir memusnahkan aku di sini adalah kerinduan. Rindu dengan mak. Rindu kamu. Rindu nak balik kuching. Rindu nak stay di rumah yang lebih selesa. Di sini, semuanya serba kekurangan. Dapur gas pon tak de. Mujurlah amsih ada elektrik dan bekalan air. Mujurlah jugak masih boleh di hubungi.

Kalau kat tempat laki Di tu kamu, langsung tak boleh nak dihubungi kecuali keluar dari kawasan tu. keluar pulak nak kena keluarkan RM80 naik perahu panjang. Bayangkan? Sengsaranya sebenarnya cikgu-cikgu di kawasan pedalaman. Tiba-tiba hati ras sebak. Erm…

Banyak lagi aku nak share kamu. Mungkin nanti. Sekarang nak ke rumah panjang dan lawatan ke sekolah rendah yang kawasannya dah terhakis. Aku dah pernah pegi sekali. Cantik sangat! Walau pun banayk kekurangan, tapi mereka dis itu sangat kuat.

Kamu, nanti saya cerita lagi ek.. janagn risau pasal saya. Saya akan lebih kuat lagi.


Jom ke pedalaman,

7 kata-kata jiwang:

f.i.e.z.a said... BALAS

mek rindu juak :)
heheh

fLo said... BALAS

wahhh~~~ terharu mek dgn semangat ktk...;p
caiyok2!!!!!!!!

ainz said... BALAS

Ain tringin nk g swk..tgk umah pjg..tgk keadaan kt sne..rmai ckp kt sane best..tu yg cm truje jek..hee..tp msih blum ade ksemptn..satu hr kalo nk pg pn,xde mslh kot..sbb ade shbt ain kat sane; amni la..sape lg..hehe..klau xde aral,amni kwen nnt bru ain ke sane..hehe..

AmirFX said... BALAS

Cyaiyok2! D pedalaman paling best dpt ngail ikan sungei.. Kawan kmk pernah ngail ikan lepas balit ngajar smp nak 2 jam gik nak ngajar sebelah pagi ya bok nya balit.. haha...

PinQib said... BALAS

kmk rindu pd mak kmk gak.. :(



Sekian. Eh. Ada update la. Jom singgah!

Blogging boleh dapat kanser?

Magibon, makhluk comel

Mr Noble said... BALAS

semalam dgr kat berita Dr Puad Zarkashi kata nak hantar cikgu2 yg posting ke pedalaman kursus persiapan diri seminggu dua camtu lah

Amni said... BALAS

Fieza,
hee.... rindu jangan sik rindu...

flo,
yahhhh... semnagat kmk tok.. salu juak nangis ngenang dirik.. haha...

ain,
sila lah.. tapi kat tempat saya tak de rumah panjang.. hehe...

amir,
mena.. laki kawan mek nyelam sampe 2 pagi pun nya tahan.. nang best nya padah.. tapi kmk sik penah gik la g tempat sidak ya.. hoho.. jaoh.. yang dekat2 jak mek penah pegi...

pinqib,
makaseh dear.. t singgah eh..=)

Mr noble,
yup! masuk tv ke? haha...

Newer Post Older Post Home