Wednesday, September 1, 2010

Kamu, Check List!


Kamu, sekarang ngah fikir ni pasal raya. Mak call bagitau gaji bulan ni tak masuk lagi sebab bahagian yang uruskan kontrak tu lambat sangat urusakan dokumen. Alamak! Office lama aku dan aku tau sapa yang suka buat kerja lambat tu. uhuks!

Skang ni aku ngah pecah kepala fikir nak setel semua. Buat check list dulu sebab hari Sabtu dah nak balik.

Pertamanya, KEK RAYA. Kek raya untuk rumah aku dan rumah kamu, wajib sebiji satu. Sebab aku tak sempat nak buat, aku beli je. Melayang jugak la RM170 untuk dua biji kek. Oleh kerana kakak aku dah order satu kek, mak aku satu kek, mungkin ada dua dari abang ipar aku macam last year, agak-agak dah ada 5 kek. Belum campur dari office mak aku. Erk? Cam banyak je ni. Jangan jadi macam last year. Tau-tau pagi raya masa nak hiris kek, ada lebih 10 kek raya. Majoriti lak kek lapis. Terpaksa la tak hidangkan semua. Kiranya kek raya- DONE!

Keduanya, BISKUT RAYA. Mak aku dah tempah satu. Tat nenas. Ada jugak PE’YEK. Tau tak pe benda tu? Aku pon tak tau betul tak ejaannya tu. Abaikan. Asalkan kamu paham sebab kamu suka kan makan tu? Ehee.. saya nampak kamu senyum. Hee…. Dari adik ipar dan adik aku mungkin ada dua biskut sebab aku dah bagitau awal-awal gaji mak tak masuk. Sebab adik aku dapat duit raya dari bos dia RM1,500, setakat biskut dua jenis takkan tak mampu kan? ehee… Baru tiga biskut. Aiyak! Tak pe, nanti tambah makanan lain macam sotong kering ke kan.. erm.. kira DONE jugak la kan biskut ni kan?

BAJU RAYA? Masih kat tailor. Balik nanti baru amik. Ingatkan tau kamu? RM100 kat sini okey?

KASUT RAYA? Pakai yang tahun sudah je kan? sebab nya yang tahun sudah pon baru pakai beberapa kali je. Ehee.. Kamu punya? Pakai yang LEVI’s tu je boleh? Kira DONE jugak ea…

MINUMAN. Ini abang aku punya tanggungjawab seperti setiap tahun. Tapi tahun ni tak tau lagi. Aku dah hint kat abang aku. Dia tak reply. Aku cakap kat dia, kalau susah nak beli, bagi cash money je kat mak untuk raya. Ekeke… mak ajak beli nanti kamu. Okey kan? Agak-agak berapa budget? RM150 okey kot? Erm… Adik pon dah beli 4 peti air tin F & N. Dia cakap nak tambah lagi air botol pulak. Tapi abang aku soh beli yang HPA nyer air tu... erm...

BARANG DAPUR untuk Rumah Terbuka hari pertama. Yang ni kena bincang ngan mak. Tak tau lagi nak masak apa tahun ni. Tapi Abang aku dah cakap nak sponsor KELUPIS. Yeah!

DUIT RAYA SI KECIK– ini paling penting. Si kecik sebelah aku ada 5 orang. Si kecik sebelah kamu sorang. Adik kamu dua orang. Dah jadi 8 orang. Agak-agak nak bagi berapa ringgit sorang? Mula-mula nak bagi RM50 sorang. Tapi sebab budget dah lari ni, tak mampu la kamu. So nak bagi berapa? RM20 okey tak? Umph! Berapa sesuai?

DUIT RAYA MAKCIK + NENEK? – Tak tau nak bagi berapa lagi. Ni pon sebab budget dah lari jugak.

DUIT RAYA MAK? –RM***.00 –DONE. Ni mesti. Wajib!

Berapa semua untuk raya? Alamak! Sakit kepala oooo Menteri Kewangan nih! Banyak lagi yang tak setel ni. Memang kena balik Kuching jugak, bincang ngan mak dulu baru dapat setel semua ni. Erm…


pssstttt... kamu, dapat MARUKU, BISKUT RAYA dan KAD RAYA dari AINZ. Thanks ainz. Nak balas apa yek? Ainz nak apa?



Check List Raya,

18 kata-kata jiwang:

DiAhaNi ApAnDi said... BALAS

yer, mek suka nanga org dah keja wat budget..tersusun jak..mk masih under tanggungan mak bapak..so, tolong menghabis jak tauk..raya datang umah..:D

little black dress said... BALAS

wah...
piqa pon baru wat list brg nak bli nanti...
xsabaq nak shopping rye lg..ahakz..

fLo said... BALAS

wahh...byknya kek...hehehe..
rugi xpat raya umah ktk hoo..
mun x abis suma mek mkn..hehehe..

Amni said... BALAS

Dear hani,
umah tak siney? hehe..

Dear LBD,
ni mintak duit mak ke duit sendiri ni nak shopping? =P

Dear flo,
bila dah adik beradik semua da family, gia la jadinya... hehe...bah, jemput datang umah.. ekeke...

BalqisShafiqa said... BALAS

peyek dari Johor nak x??
Air tangan balqis. hahaha.

ciK LyndaWawa igUana said... BALAS

duit raya untuk kmk??hehe

aliesha kirana said... BALAS

AK buat sendiri cerita Kalimah Cinta tu.. nape?

syahira ariff said... BALAS

kad raya dr saya nak tak?
siap bubuh bubuh bedak lagi tau nk kasi harummmmm

HonEyBuNNy said... BALAS

wahhh..banyaknya chek list..ila apa pun xlist lagi neh...ngeh3...

f.a.r.a.h said... BALAS

hahaha! banyak gile responsible. banyak betul kena setelkan. ;)

Faizal n Fashitah said... BALAS

Salunya tanggungjawap mek.. duit zakat, kaca k ngkah kek raya, kacang2, aek coke, sedekah duit k bini & mak & adik2, duit raya k kajen2 n anakbuah nok datang beraya lak,.. dan last bok laa ada skit duit k meli soarbib baru, baju raya, n slepar raya XD

AmirFX said... BALAS

Yobih... Dah start budgeting.. Kmk lom gik.. Tunggu masa sesuai bok kira2 gik.. hehe..

Mr Noble said... BALAS

haha! maruku pon ada. caya la! :D

Amni said... BALAS

Dear Balqis,
nak bagi ke? kecik tapak tangan, lautan cina selatan saya tadahkan.. hehe...

Dear wawa,
pegi umah kmk bok dapat duit raya.. ekeke...

Dear AK,
cerita yang menarik..=)

Dear syahira,
ekeke... boleh jugak!=P

Dear ila,
sila liskan sekarang! =P

Dear farah,
itu la apsal! huhu...

Dear F & F,
hehe... nasib duit raya bukan tanggungjawab kmk.. sengkek dah kmk... hehe....

Dear Amir,
opuan nang cerewet sikit bah... awal2 gik dah gago nak ready semua.. hoho...

Dear Mr Noble,
jemput datang umah... hehe

RaMa-RaMa Fareeza said... BALAS

waiseh...kmk gik bingung nangga budget2 itu..hehhe..samalah kita budget lari...tp redah jaklah hehe..raya setahun sekali..but lepas raya sangat membingungkan koz nadai bisik duit..kan best minyak keta adalah air..hehhe

Amni said... BALAS

Dear Fareeza,
mena kada dirik. Sib bait la kmk sik perlu kereta kat sitok. Umah sebelah office jak. Ekeke...

peaNut said... BALAS

duit raya mek jgn lupak...ehehhe

ainz said... BALAS

Mek sik mok apa2..just mok tgk kitak hepi dgn mirul jak..hee..kitak jaga dirik,okeh?

Newer Post Older Post Home