Wednesday, September 21, 2011

Kalau Nak Cakap, Biar Ada Ilmu

Hari ni sangat sibuk untuk prepare report untuk project baru office. Untuk EIA study kali ni, aku tolong jer. Kalau Post-EIA dan EMR aku buat sendiri dah sekarang sebab semua project untuk EMR, senior aku bagi aku buat. Dia cuma akan review just in case ada benda yang nak kena betulkan.

Berbalik pada EIA study, dah nama pun perkara baru bagi aku kan, harus banyak term yang aku kena belajar. Tapi sebab rasa pernah belajar masa kat kampus dulu, aku redah jer. Aku buat je. Aku agak-agak faham, aku buat. Masa tengah print bahan, tiba-tiba senior aku call.

Senior : Tolong tanya kat kontraktor, yang gray water ni macam mana dengan black water ni mereka campurkan sekali ke untuk treatment dia? Dah tu septic tank mereka salurkan pergi mana? Kalau penuh macam mana?

Aku : *dengan confident* mestilah ada yang angkut kan?

Senior : Yes! Nanti tanya sapa yer...

Lepas tu aku terus call kontractor. Tapi yang peliknya bila aku soal pasal black water atau gray water tu boleh dia cakap mereka cuma ada gray water tak de black water. Aku pun dengan confident lagi, bagi tau kat senior aku apa information yang aku dapat. 

Aku : Dia cakap mereka cuma ada gray water je. Tak de gray water... 

Senior : Eh? Betu ke? Bukan ada toilet ker?

Aku : Eh... *blur. apa kena mengena dengan toilet kan?*

Senior : Black water untuk indutri kan?

Tettttttttttttttttttttttttttttttttttttt............. Aku tak tau apa benda tah gray water ataupun black water tu. Dulu belajar jugak environment masa kat kampus. Memang menarik. Tapi term tu belajar bukan untuk paham. Tapi untuk exam. Habis exam, habis laa.... 






p/s: Next time kena hati-hati. Sebelum jumpa boss, pastikan semua term tahu apa maksud dia. Ada pengalaman?

p/s: Dalam satu-satu relationship pun kena ada ilmu, baru boleh cakap kan? Nanti aku share kat next entri plak. 

p/s: bezanya? Pe kata tanya BRO AHMAD yang arif tentang SEO.. Err...

7 kata-kata jiwang:

labulabi said... BALAS

betul ya.mun mok klaka pasal benda yang objektif mesti tauk bena2.mun nukul palak dirikpun ajak.hehe.

Namee Roslan said... BALAS

em, yela. kadang2 kalau course yg kita amik ni pun bukan ingat pun segala term. kadang dalam dunia architecture banyak term tp sy tak hafal pun. bila org tanya sy taktau/ tp actually kita tahu bnda tu.

Prince Halilintar said... BALAS

seeloknya kite stdy dulu la sblm cakap yg kite sendiri xtaw maksud die kan..

beautiful_rose said... BALAS

bezanya?



aku pon tak paham.....
hai amni...rindu kat ko

YuiLight said... BALAS

hahaahahhaaa....konfiden alu jak XD


Aok, blog baru :3 Blog lamak kmk maseh ada tp kmk bukak for 1-2 month. Blog artsbyher pun kmk dah delete. huhuuu

ciK LyndaWawa said... BALAS

oh..interesting ya..grey water untuk sisa2 dari kitchen, dari tempat tempat yang ringan...black water adalah untuk toilet...=] idp kmk ya koh..hehe

L said... BALAS

betul2.. ckp mesti la ada ilmu.. kalu x macam orng jahil yg tgh ckap,, hoho

dah semayang belom??
http://lolz-l.blogspot.com/2011/09/6-jahanam-1.html

Newer Post Older Post Home