Monday, September 5, 2011

Majlis Kahwin Aku Dan Kamu??

Semalam petang sedang tunggu kamu bersiap untuk keluar berdating ala P.Ramlee (ehemm..baca entri lepas), aku lepak ngan mak kamu kat ruang makan. Borak tentang majlis pertunangan sepupu kamu di Gedong, Serian. Entah macam mana, terselit pasal kenduri kahwin yang mak kamu nak.

Mak kamu: kalau aku, lebih suka buat satu majlis je untuk dua-dua pihak. Senang. Tak membazir.

Aku : tu la kan... Abang amni pun prefer buat majlis jangan membazir.. Hari tu dia siap warning adik amni yang nak kawen tu, dia tak nak ada majlis bersanding.. Kalau tak, dia tak nak jadi wali..

Mak kamu : kalau nanti nak kawen, buat majlis kat sini je satu.. Semua kumpul kat sini.. Tak de la buat dua tiga kali kerja kan?

Aku : *gulp*


Dalam perjalanan nak keluar tu, dalam kereta cakap kat kamu apa yang aku dan mak kamu bualkan.

Aku : mak cakap, kawe nanti buat satu majlis je..

Kamu : eh? Buat asing-asing la.. Mana muat dua family satu majlis..

Aku : kan... Orang plan nak buat tiga majlis.. Akad nikah kat rumah, majlis belah orang kat dewan pustaka, pastu kat rumah abg..

Kamu : okey.. Boleh la macam tu..

Aku : tapi setuju ke orang tua? Ada gak hati nak akad kat dewan sekali.. Tengok la nanti camne..



Majlis kawen tu lambat lagi. Tapi lately cam asyik bincang pasal kahwin je. Dah sampai seru ke? Errrr.... Ngah fikir majlis camne yang elok. Tak sangka plak mak kamu pun prefer kerja kahwin simple je. Ingatkan mak kamu nak grand.

Macam mana elok? Combine majlis ke buat asing-asing?



18 kata-kata jiwang:

Ezy Chiaki said... BALAS

buat asing2 la..
lg bagos kot..

ainz said... BALAS

lagi cepat lagi bagusss... ;)

Anisa Hang Tuah said... BALAS

tak sabar ndak tgok kamu kahwin

;)

.sweet-ants. said... BALAS

err..tarikh?

asing2 laa.. serabut lah combine.

miss N said... BALAS

sy pon da terpikir smpai tahap mcm amni jgk . hihihi ... better asing lahh .. kwn-kwn amni n dia je dahh ramai kann tkot nnti ada yg tk merasa tgk korang sanding :) :)

eeir said... BALAS

buat asing2 meriah gk eh :)

nabilah_2908 said... BALAS

kalau sy la kan...baik asing2... ;)

El-Janna said... BALAS

kalau ikut keluarga mesti nak jimat. toi gak tu. xmmbazir banyak. bia buat besar2ran 1 majlis. sekali penat, sekali membazir je^^

gud idea gak tu..

tapi kalau sedare mare ni. jauh2. takot xnak kumpul same2 je kan.. huhuk

buat je mane yang mampu^^

nak kawen jgn lupe jemput^^ hehe

Namee Roslan said... BALAS

saya cadang buat sekali tp grand gila. hehe :)lg berbaloi tp tengok juga bilangan jemputan :)

Miss Dolce and Gabbana said... BALAS

kmk setuju dgn Namee dear.Bat sekali tapi grand.Nak nikah lak boh lpk jemput.:)

Terbang Bersamaku said... BALAS

buat asing2..lagi meriah...buat sederhana pun takpe..semoga cepat2 naik pelamin..dan berkekalan jodohnya..=)

TunTeja said... BALAS

asing2 kot better :) tp ikut la mane2 y lagi better dari fmly masing2.oh ye..pat2 kawen.tak sabau nak tgu post2 kamu pas kawen plak nnt! hehehe :D

missSenget said... BALAS

buat asing2 kot..

tp kalo sekampung, buat sekali ok.. :)

[sutera kasih] said... BALAS

kazen kmk sinun biasanya buat mjlis sekali jak combine..sik membazir hehe..

ztie said... BALAS

utk ktk duak... mk rasa asing better. tp mun ada jereki la. mun sik. sekali pun oke. just pastikan tmpt beso and unlimited guess ble dtg

Run Away♥ said... BALAS

buat asing2 lagi best...;d

Tina Johari said... BALAS

dah sampai seru yaa. hehe. mun tpt ktk dekat, buat lah sekaligus kat dewan besar. sak smua org dpt g. hehe

dUrRaNi said... BALAS

mak mek pun ska polah cgek majlis jak...ya mek pdh mun polah cgek majlis polah kat hotel o rah dwn..mun cgek majlis polah di rumah nang roboh rumah mekowg lak...xmuat family duak pihak..hehe..

Newer Post Older Post Home