Thursday, August 19, 2010

Seram oo..


Kamu, masa dalam perjalanan ke pejabat tadi, Di tanya kat aku,


Di : Ko ada dengar ka orang ketuk pintu kita macam nak roboh malam tadi?

Aku : Ha? Bila? (jantung dah berdegup kencang, berdebar-debar)

Di : Malam tadi. Tak pasti pukul berapa. Ko perasan tak banyak bulu ayam hitam depan rumah kita?

Aku : Eh? Ada ke? (Hati macam dah tak sedap)

Di : Ada. Banyak. Agaknya dorang depan rumah kita tu ada upacara malam tadi. Kan biasanya ayam hitam untuk orang berubat. Mungkin yang ketuk pintu tu orang mabok.

Aku : Agaknya la kot… (dengan nada tak senang hati) perasan tak ada bau macam najis kat area rumah kita semalam? (aku perasan masa balik kerja)

Di : Ko jangan tanya la pasal bau. Hidung aku ni tak berfungsi. Tak boleh nak hidu bau.

Aku : Hem…


Kebelakangan ni aku selalu mimpi ular. Orang selalu cakap mimpi ular tu menunjukkan ada orang nak meminang kan? Nak meminang apa lagi? Kelakar pulak aku rasa. Lepas tu aku search la kat google mimpi menurut Islam. Aku jumpa pasal ular tu. Rupanya mimpi ular tu menunjukkan bahawa kat sekeliling kita tu banyak benda tak baik/sihir. Kalau mimpi kena patuk ular pulak menunjukkan bahawa kita dah terkena sihir tu. Makin berdebar-debar jantung aku.

Kamu, petang masa balik dari office, Di keluar dengan budak-budak office. Makan kat luar. Sempat la aku pesan makanan panggang kat dia. Balik je Di dari pasar, Di bercerita kat aku,


Di : Ko nak tau tak yang ketuk pintu kita macam nak pecah tu apahal?

Aku : Kenapa?

Di : Dorang bukan ketuk pintu kita. Dorang ketuk pintu rumah orang bawah.

Aku : Oh ye ke? (gelak-gelak. Bukan main imaginasi macam-macam) kenapa tu?

Di : Saudara si Ad mati dua orang.

Aku : Hah?

Di : Macam ni, semalam tu sedara Ad yang sorang tu memang dah meninggal. Yang sorang lagi nak pegi sini jenguk mayat tu. Masa dalam perjalanan tu, dia meninggal. Meninggal dalam tidur dalam bas.

Aku : Oh! (terlopong)

Di : Ada lagi nak cerita ni..

Aku : Apa dia?

Di : Budak-budak office tanya, aku dank o makan asing-asing ke? Aku pelik. Aku bagitau lah kita masak sama-sama, makan sama-sama.

Aku : Kenapa sibuk nak tau tu?

Di : Entah. Lepas tu dorang tanya lagi masa sebelum aku datang tu ko makan apa. Aku bagitau la aku tak tau sebab aku tak tinggal ngan ko, tak jaga ko. (cakap sambil gelak)

Aku : Kelakar! Ada pulak tanya kat ko… (Nada tak puas hati)

Di : Tu la pasal. Dorang tanya soalan bodo, aku pun jawab dengan jawapan bodo la…


Kenapa tah sibuk nak tau pasal aku tu. aku kat office ni memang sangat jarang bercakap kalau dah start kerja. Aku da bagitau kamu kan? haa… tak percaya aku ni pendiam kalau kat office. Kat rumah je aku banyak cakap tau! *wink*

Masih lagi menjadi tanda tanya, apakah bau yang aku cium tu agaknya? Dan kenapa pulak depan rumah banyak bulu ayam hitam? Umph! Mimpi aku tu ada kena mengena ke?



Seram,



22 kata-kata jiwang:

bspotgurl said... BALAS

ermm, sebab ape ek?
agaknya dorang tersalah buang bulu-bulu ayam hitam tu tak?
whatever it is, janganlah takut yea

Beautiful Stranger said... BALAS

Di ya malay or iban or else?

boh pikir byk2..yg pntg ktk berhati2 jak stp mlm..

RaMa-RaMa Fareeza said... BALAS

yalah betol kata BSI ya...
baca bismillah selalu sebelum memulakan sesuatu and ayat kursi sebagai pendinding and of course al-quran..

Amni said... BALAS

dear bspotgul,
hee... kalau kat sini, non muslim selalu buat upacara guna ayam hitam..

dear BS,
Chinese + Apa tah... non muslim la yang penting.. urang sabah... yalah.. arap sik da papa... nervous diam sitok.. sekeliling iban yang macam-macam rupa... hu... kan urangs ellau cerita sitok urang salu pakey ilmu pelik2..

ztie said... BALAS

mbak baca ayat qursi k pelindung. baca2 apa yg patut. ati mok yakin juak. insyaAllah sekda papa.. mun da papa....... BEREKOT BALIT KCH!! boh gago nunggu bas ka belon gk k..

Shafika Syuhada Rosli said... BALAS

ohhh.. take care haa.. same as previous comment, ayatul kursi .

cikCOKLET:) said... BALAS

erk! erk! telan liur*
jdi tnda tnya g neh...bulu aym saper? ntah ntah..da org buang dpn umh awk kot.he he he.

p/s : kalo tkut..bca doa bbnyak ye.

fLo said... BALAS

ngutik da juak lok...eee..
ndak la mek berani..hohohoho..
eh..duhal pake manok itam..mek xkalak tauk..sakai da jak...

Faizal n Fashitah said... BALAS

Ada urang nak main sihir la ya. Bait2 jak kitak. baca ayat 3 kul, ayat kursi. Even dibulan posa tok.. sihir tetap ngasi. Beli teket belon cepat2.. terus balit kch cepat2. Ajuhh boh tanggoh2 gik!...

little black dress said... BALAS

owh..xtaw pulok if mimpi kne patok ular 2 mknenyer kite da kne sihir..
huhu~

hurm..piqa pom musykil ngn bulu hitam n bau yang amni cte nih..
mimpi 2 xde pape kot..kan mainan tdo jer..
kn?

peaNut said... BALAS

seramm jwk mek dgr mula2 tek...duhal tek ya cta sebenarnya...tedah jwk ngn sedara nya nk ninggal lam tido ya tek ow...dh ajal..apa leh buat

Amni said... BALAS

dear fareeza,
aok... tq... sik mek lupak, insha allah..

dear ztie,
tauk ada nya nak molah ku tetak.. kedong ku tek pandey berekot tas aek.. wahahaha....

dear syafiqa,
thanks dear... =)

dear cik coklat,
memang dorang buang depan rumah.. tapi kalau bulu ayam itam ni memang orang selalu guna untuk berubat...

dear flo,
kat kuching lain kali.. kat sitok nang kedak ya..

dear F & F,
hahahaha... nya gik emosi.. =P mun kmk balit kuching, mun sidak nak molah, siney kmk pun jadi juak ooo... hehe...

dear lbd,
ayam hitam ni biasanya orang guna untuk berubat dear... untuk yang non muslim kat sawak la....

dear peanut,
yalah... huu... ajal sik kira siney oo..

ztie said... BALAS

oh.. sik pande ka?? pk dah belaja ngn sidak sinun tek.. keh3.. ya sidak muang bulu ayam ya depan pintu ktk. pa jeles sidak lom pandey ktk dah pandey .keh3

nabilah_2908 said... BALAS

pasal mimpi ular tu..betul la...ada sihir disekeliling kita...

hati2 la selalu.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
SI DEMOK MARU

sahromnasrudin said... BALAS

salam ziarah..kenal blog ini dr blog hajarus..blog yg menarik dan simple..tahniah dan selamat berblogging..jemput ke blog sy :-)..tenkiu

eik`S noName said... BALAS

owh...mmg pelik tuh...amni kne jage2 oww...
bace ayt kursi banyak2...ia dapt melindung kite...insyaallah

okey ye amni sorg yg pendiam...huk3

erolnukman said... BALAS

aok..baca jak ayat kursi byk kali...
rumah ktk org brapa tingkat?hehehe...mati tido lam bas?mmmm...

HonEyBuNNy said... BALAS

adusss...seram sejoook jugak ila dengar neh..takottt...

tiefazatie said... BALAS

kin tkt jg nie..xpe..yg penting..selalu ingat allah..solat...baca al-quran..ayat kursi pun kena selalu amalkan jg..insyaallah..xde pape..=)

Amni said... BALAS

dear ztie,
kitak ajar kmk lok...

dear nabilah,
yup! terima kasih...

dear samrom,
terima kasih.. nanti saya jenguk ea..

dear eiks,
pendiam la sangat... wahaha...

dear erolnukman,
tiga tingkat.. flat cikgu bahya.. kmk kat tingkat duak...

dear ila,
takut kan.. erm...

dear tiefazatie,
thanks dear...

Mr Noble said... BALAS

oo weird & scary man!!

ciK LyndaWawa igUana said... BALAS

pa sebenarnya tok??
huhuhu

Newer Post Older Post Home