Tuesday, August 24, 2010

Straight To The Point!


Boring lepak ruang tamu, aku lepak dalam bilik sambil baca buku Why Mars & Venus Collide. Baca dan baca lagi. Sampai satu part tu, aku rasa apa yang John Gray cakap tu sebijik kena kat aku. Perempuan ni jenis susah nak luah apa yang dia rasa. Kalau dia cakap, mesti berbunga-bunga. Mungkin ada la kot yang jenis cakap straight to the point.

Kalau aku? Memang susah sikit nak cakap straight. Kebelakangan ni la. Macam-macam yang aku fikir. Contoh la kan. Minggu lepas. Kamu call aku. Tapi kejap je. Malam tu, aku nak cakap dengan kamu lagi. Tapi aku risau menganggu kamu de kelas ke, ngah training ke. Jadi aku hantar SMS macam gini,


Aku : Kamek dengar benda nak kamek record masa cakap ngan abang dalam handphone last year. Masa ya kamek tapok-tapok record abang cakap apa. Terus jak nangis bila mek dengar balit. Rasa macam benar jak abang cakap dengan kamek.. (Saya dengar banda yang say record masa cakap ngan abang dalam handphone last year. Masa tu saya record senyap-senyap. Terus je nangis bila dengar balik tadi. Rasa macam betul je abang cakap ngan saya…)


Tak lama lepas aku hantar SMS tu, kamu terus call aku. Macam tau-tau je kan? Ehee.. Sebab kamu dah faham aku. Aku memang susah nak luahkan apa yang aku rasa. Susah betul nak cakap straight to the point. Sekarang ni aku rasa kamu pon dah berjangkit dengan aku. Lalala…

Sekarang ni aku ngah belajar untuk cakap ringkas, padat dan berisi. Eh? Contoh nya,


Contoh 1

“Abang, raya dah dekat. Bolehkan belikan saya wedges crocodile yang saya tak beli lagi tu?” Erk..


Kalau sebelum ni mesti aku cakap macam ni,

“Abang, duit macam tak cukup je. Raya dah nak dekat. Kasut untuk raya tak de lagi ni. Erm.. nak pakai apa untuk raya ni. Erm… Kasut lain macam tak best je nak gunaa….” Tengok! Dah panjang macam gini pon maksud nya tak sampai-sampai lagi. Ngee…


Contoh 2

“Abang, raya kedua tahun ni apa kata pegi Kampung bapak saya je?”


Kalaus ebelum ni mesti aku cakap macam ni,

“Tak de orang nak teman mak saya pegi kampong bapak saya. Biasanya raya ke dua mesti nak ke kampong tu. Saya tau mak bapak abang mesti nak ke Kampung bapak abang raya ke dua jugak kan?......” Ni pon tak bis lagi ayat dia. Padahal aku malas nak ke kampong bapak kamu sebab reason dia jauh dan aku memang nak pegi kampong bapak aku raya ke dua. Hehe…


Banyak lagi contoh. Tapi aku malas nak type. Ngah belajar nak cakap straight to the point lagi ni..


Psssttt… agak-agak maklumat sampai tak kat kamu ni?



Straight To The Point,



15 kata-kata jiwang:

fLo said... BALAS

heee...yalah hooo...
kmk mok ckp kedak ya juak..
straigth to the point..
no belok2....hahahahaha.......

AmirFX said... BALAS

Aaa.. Kmk suka nengar org madah direct so sik payah nak mecah palak mikir apa d maoknya.. haha...

marinahunny said... BALAS

amni,

konpius la.. sidia tu suami kamu ke? bkn bf kan?

ztie said... BALAS

erm.. sama jak koh. achie jenis kaka direct. kmk kaka banyak gilak simpang sior

ainz said... BALAS

Pmpn mmg cmtu kot..ssh nk ckp straight..lelaki plak ssh nk phm kita..tp mirul jenis cpt memahami..mgkin sbb dia org seni kot..hehehe..

syahira ariff said... BALAS

hak hak oh gitu ya!
org lelaki dia lebih suka simple simple dan straight to the point rupanya
sblm nie sy pun slalu karang ayat pnjang2 gak kalau nk mintak benda ngan si dia,berlapik kunumnya
hihihi

Amni said... BALAS

Dear Flo,
bagus oo dapat cakap direct.. heee..

Dear Amir,
yah! pengakuan dari seorang lelaki... yerr.... hee..

Dear Marina,
dua2 pon boleh... hehe...

Dear Ztie,
yalah.. laki ngan opuan nang macam ya.. heee....

Dear ain,
mungkin jugak sebab kadang2 dia pon macam tu... ehehee...

y@n@ M!B said... BALAS

aku lak jenis yg ckp strait to da point..mcm mls nk ckp byk²..

lgpun laki ni lmbt sket nk phm klu bunga²...skt ati je berkias..bazir air liur lg...hahaha~

Faizal n Fashitah said... BALAS

Lerr kamek mikir la buku ya tek pasal kesah dak alien dak ufo..
Tapi nak.. kamek tok jenis nok mah nyawa mun ompuan suka main kakar berkias2 koh. Alu blur la kamek koh..

nabilah_2908 said... BALAS

kebiasaannya perempuan mcm ni la..ckp msti bunga2..yg lelaki lak...mmg susah nk faham...

cara terbaik...kena cakap straight to the point jer la.. ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
CARA MELETAKKAN LINK BERSAMA KOMEN PART 2

Amni said... BALAS

dear yana,
hehe... ni yang belajar ni.. hehe..

dear F & F,
hahaha... sik alah2 UFO kitak ya.. baca lok! hee.. bini kitak sik cakap bunga2 ka? =P

dear nabilah,
susah oo... nak belajar ni... =P

Mr Noble said... BALAS

bukannya kaum pompuan ni jenis ckp bunga2 ker? kaum laki lak yg jenis ckp straight to the point

Amni said... BALAS

Dear Mr Noble,
tak baca betul2 ni.. wahahaha... =P

ciK LyndaWawa igUana said... BALAS

padah camtok...
abg! raya tahun tok kita raya kat umah jak...sak mak bapak kita datang berambeh umah kita...heheheh

Amni said... BALAS

Dear Wawa,
sikpat koh.. mesti balit kpg juak.. hehe... lagipun mek duak sikda rumah... hahahhaha

Newer Post Older Post Home