Monday, February 7, 2011

Aku Pulak Yang Lebih-lebih Terasa...

Pagi tadi, lepas masuk office, keluar balik. Nak service keta. Tempat tu boleh nampak dari office aku. Serius kalau boleh tarik keta tu, aku tarik je. Tak yah membazir minyak yer tak? Dah la minyak skang harga dia makin naik.. naik.. dan naik.. bila nak turun? Tunggu aku jadi PM boleh? Err..

Sebab boss tak de, boleh la nak keluar ikut suka aku. Tapi tetap jugak aku mintak izin senior project aku ea.. Hari ni de majlis kat umah boss. Majlis doa selamat bakal menantu dia masuk Islam.

1st time dalam hidup aku tengok majlis pengislaman. Jadi agak sakai di situ. Siap amik video segala lagi. Apa yang buat aku terasa tu bila Ustaz yang Islamkan bakal menantu boss tu bagi khutbah sikit pasal tanggungjawab kita sebagai muslim.

Dia cerita ringkas je. Pasal Rukun Iman dia tak terangkan sangat. Just yang basic je. Lepas tu, dia cerita banyak sikit pasal Rukun Islam. Walaupun dah tahu, aku rasa benda-benda macam gini kita patut refresh banyak kali dalam hidup kita.

Bukan apa, nama pun manusia. Manusia ni kan dari perkataan Arab nya nasia. Yang maksudnya lupa. Jadi, kalau tak refresh, tu yang jadi Islam pada nama. Yer tak? err... Jangan marah aku. Aku cakap dari pandangan dan pengalaman aku.

Yang buat kau lebih terasa tu, bila semua orang cakap congrats kat bakal menantu boss aku. Untungkan dia? Dia dah macam baby. Bersih dari segala dosa. Wahhhhh.... Sayu je hati aku masa tu. Balik-balik aku tengok dia. Balik-balik aku cakap dalam hati, untungnya dia.

Setiap yang Dia cipta tu istimewa kan? Jadi hargai apa yang kita ada. Bersyukurlah kita ni lahirnya sebagai muslim. Mudah-mudahan kita bukan setakat muslim. Tapi jadi mukmin dan mukminat yang bertaqwa. Aminnnn....










7 kata-kata jiwang:

Faizal n Fashitah said... BALAS

Aminn. Mek tok gik nak coba mengislamkan Flo gik tok hehehehe...

qyqa said... BALAS

alhamdulillah..
bertambah lagi umat islam..
harap dia dapat jd islam yg sebenarnya...
=)

fLo said... BALAS

hurrmmm....cam baby juak la mek lak nk...=p

MAPPIAU said... BALAS

hurrrmmm akak pun tak penah gak tengok care2 majlis pengislaman, bagi akak setiap manusia kat dunia nih ade keistimewaan masing2 dik :))

A.s.t.i.n.a said... BALAS

Sebab kita Islam ya kita rasa sik perlu belajar.. sedangkan byk gik kita sik tauk.. ya satu hal.. ada yang tauk tapi susah narr nak polah.. *sigh*

Hanis MY said... BALAS

betul tu amni..mmg kena syukur org lain kena dpt hidayah dulu baru masuk islam, tak suka dgn org yg permainkan islam..semoga dia dpt petunjuk huhu...

Amni said... BALAS

Dear En. Odio,
yahh.. sila jak... hehe.. lak mek madah ngan nya...

Dear qyqa,
insha allah.. kite doakan k!

Dear flo,
mena aiee.... untung kitak... =) cant wait! hehehe... kawen cepat! hohi..

Dear kak mappiau,
tu la kan kak.. masing2 ada keistimewaan sendiri... =)

Dear Sis Astina,
mena kata dirik aieee... sama jak kamek tok... huhuhu.....

Dear Sis Hanis,
tu la kan... mudah-mudahan dapat petunjuk.. mudah-mudahan dorang plak yang harumkan nama islam... macam saidina umar r.a. insha allah.. mudah-mudahan...

Newer Post Older Post Home