Wednesday, July 6, 2011

Pengalaman Membentuk Aku Mengenal Diri

Ramai yang tak tau aku pernah kerja di Song, Kapit. Kawan-kawan lama memang tau. Cikgu erol, sis v, ztie, flo, ainz, dla, hani, azierose, encik labulabi, kak tiqah, nabilah pun rasanya tau... Tu antara nama yang aku tau, memang antara yang terawal yang memberi semangat untuk aku menulis.. .. Lepas tu datang kawan-kawan lain.. Terima kasih.. Blogging ni membina satu keluarga baru bagi aku.. Terasa ukhwah tu sangat rapat.. Walaupun ada yang tak pernah pun jumpa di dunia realiti kan..

Song.. Dulu memang idaman aku nak duduk di pedalaman. Dapat je offer sebagai Pegawai Tadbir terus aku terima sebabnya mereka nak hantar aku kat pedalaman. Aku kira aku cukup kuat nak duduk di sana. Seronok kerana kalau tak kerana kerja, tak mungkin aku akan pergi se dalam itu. Bahagian-bahagian di sarawak, semua aku dah pergi kecuali daerah-daerah kecil di pedalaman. Tapi seronok tu cuma di awalnya..

Pertama sebab gaji sedap untuk fresh graduate macam aku. Sapa nak bagi gaji lebih 2K kan? Banding ngan gaji sekarang memang jauh sangat la.. Keduanya sebab aku memang nak rasa duduk pedalaman.

Tiga, rumah mereka bagi di mana mulanya aku duduk sorang. Empat, aku dapat jalan-jalan. Bukan naik kereta. Naik perahu panjang yang boleh duduk sorang je dalam satu barisan, naik boat, bermalam di kawasan yang coverage hp memang tak de langsung (maksudnya serius jauh dlm ke hulu sengai)..

Lima, suasana sangat tenang bila kat pedalaman. Hari-hari hirup udara segar.. Enam, bos aku percaya kalau nak bagi kerja dengan aku. Dia akan bagi 100% kepercayaan untuk aku handle sesuatu. Serius PR sangat luas masa kerja di Song.

Tapiiii... AKU RESIGNNNNNNN:.......

Aku tau limit aku di mana. Aku tak lahir di pedalaman. Hidup memang sunyi. Kalau rasa stress, tak tau nak pegi mana. Biasa kalau kat Kuching, aku ada keluarga.. Kalau stress, aku boleh keluar even sorang-sorang untuk shopping..

Ada Lagi, aku selalu tak selera nak makan kalau sorang-sorang kat rumah di Song. Majority orang-orang kat office dah berkeluarga. Serius badan aku susut giler masa kat Song. Tapi tak susut macam masa kamu masuk AF la..

Lagi? Kerja aku bukan dalam bidang aku. Jadi memang tekanan bila buat kerja yang aku tak minat. Hari-hari nak buat graph, statistik, buat program untuk NKRA..

Adoyaiiii... I am a chemist. Buat kerja HR. Bukan tak boleh.. Tapiiii... Aku nak jadi Chemist. Nak guna apa yang aku belajar selama ni untuk kembangkan diri aku. Pada aku, kerja HR semua boleh buat. Tp chemist? Hanya yang belajar je boleh buat kan? Kalau jadi assisstant lab tu lain eh..

Teringat pesan penyelia projek tahun akhir aku masa kat UTM,

''biarlah kamu nak jadi apa sekalipun.. Asalkan masih dalam bidang.. Jadi cikgu pun, jadilah cikgu sains, cikgu kimia.. Baru la berbaloi belajar susah payah...''

Betulkan apa dia cakap? Aku belajar sekarang. I mean. Belajar untuk menjadi seorang chemist. Memang salah satu cita-cita aku masa kecik dulu nak jadi scientist. Even sekarang aku lebih focuse pada environment nyer job.. Tapi aku seronok kerana environmental tu pun satu cabang yang aku belajar dulu.. Pengalaman mengajar aku erti apa yang aku nak sebenarnya dalam hidup...

P/s : nak cite aku rindu Song je. Melalut plak dah.. Okey, aku rindu Song.

P/s 2 : menunggu berita 1 Ogos. Berita baikkan yg bakal ku terima? Doakan.

15 kata-kata jiwang:

kata kila said... BALAS

rindu aku tak,sob sob

Amni said... BALAS

dear kila,
harusssss aku rindu ko! Sebab ko pun antara tang terawal lepak kat sini.. Masa tu follower ciputtt je.. Hahahaha.. Thanks dear...

hani apandi said... BALAS

urmm kak, yala di takut mek kak.mk bknla bndar sgt pun miak tp mek dah biasa diam sipik2 bndr, so mek tkut mk sikpat thank dgan suasana tmpt bru mek lak.beh gk mun weekend.mesti trsa.huu.mek arap mek kuat semangat.mcm cousin2 mek yg ngaja di long2 miri.arap kecekalan sidak jd semangat kmk & semangat ktk yg penah juak jauh ke song,huhu

.sweet-ants. said... BALAS

org ckp apa yg kite blja kt U dlu batu loncatan utk kite dpt keje nti..tp btul gak ssh payah blaja btahun2 tp last x guna pon dlm keje..ermm tp tu sume bgantung pd rezeki kan? dr mana pon, kalau dah itu yg ditetapkan sbg sumber rezeki terima je lah ;)

Ninie Nordin said... BALAS

rindok ati kan. ada pengalaman g tpat org. pengalaman yg xpat lupak sampe bila. kan kan kan? ngeee~

ztie said... BALAS

kmk tauk ktk rindu kamek. kawen jom! hahahaha

Amni said... BALAS

dear hani,
tempat kitak belajar ya sikda la pedalaman ney deng.. Dasat gik mun pedalaman swk.. =) semua urg sikpat nafikan benda ya.. Atleast pengangkutan gik boleh keluar masuk tempat tak blaja.. + blaja sik sama dengan kerja.. Blaja rami kwn2.. Kerja mun rami yg single sama diam, okey.. Tp mun sorg2 ya jd stress.. =) ni worries la.. Sikkan tempat ktk blaja ya teruk.. Mun dak sik la ada uitm kat sia.. Hehe...

Dear zura,
yup! Kalau ada rezeki, mana2 tak kisah.. Tp rezeki pun kena carik kan? Hehe.. Mudah-mudahan banyak rezeki kita..

Dear nini,
hehehe.. Kmk sikpat diam bintulu.. Ktk pun mesti sik rs best diam kch nak? Ny depends sebenarnya.. Bila kita dh biasa tempat kita ya lah menyebabkan ketidak selesaan.. Hehe.. Tp, amik sbg pengalaman la..

Dear ztie,
amboiiiii! Curangggggg! Hahahahaha... Camney u boleh tauk i rindu ah? Tdk i nk msg u madah i rindi u.. Seriuss...

Bui Idzra Ryn said... BALAS

kerja di song..jauh nya..dh area bukan islam..berjakok lah ktk..ngeh3 *_*

ainz said... BALAS

Penah gak teringin nak dok pedalaman dulu..tapi bile fikir balik,sekarang ni pun tiap2 mggu balit cari fmily..mcm mane la kalo kat sane nnt..hoho..tak ckup kuat,kot.. ;p

fLo said... BALAS

weehooo...mek bc belog ktk since mirul lom masok aswara...hehehhe...

all those sweet bitter sour....till now...that makes u as u..hehehe...=p

RaMa-RaMa Fareeza said... BALAS

try lah keja ngn mek org..environment pun field...mun minat jangn lupak email ur resume to me...:)

miss Fida said... BALAS

hi amni...just want to share..masa mek mula2 abis belajar kan..kmk keja sebagai admin assistant..ianya satu pengalaman mek sikpat lupak..sebab benda ya TOTALLY out dr kmk pun bidang kat u but then i manage to do it..bos mek pun puji keja kmk..n now kmk kerja kat company tok (sama ngan Rama2 Fareeza) ..pun bukan link kmk..sikit jak ada knak mengenak ngan kmk..pun i manage to do it..n most important thing is i enjoy my works...kmk salu advice adik2 mek n kwn2 mek..in this real world nak, don aspect that we can get a job that link to our study..we must be more multitasking..gain the experience..so one day u will b more marketable than others..kmk ada kwn ambik hr katU tpi kerja neytok more to drafting..mejin jak ktk org yg sikda basic engineering blh polah kerja engineer..for me, masuk U adalah batu loncatan utk kita dpt kerja jak..lain2 nya kita kank usaha sendiri :)

Amni said... BALAS

Dear Kak Bui,
sik juak berjakok.. tapi boleh paham kak.. hehehe.... aok,.. nang area bukan islam..=)

Dear ainz,
hehehe... lain orang lain kan... tak rasa tak tau.. mana tau ain boleh kuat kalu dok kat pedalaman sebab pedalaman lebih selesa dari KL.. heheheh.....

Dear Sis Fareeza,
insha allah.. bulan 8 mun sik da papa k... nektok gik ada benda perlu settle.. heheh...

Dear Sis Fida,
thanks for sharing... =)

ztie said... BALAS

u rindi I? u rindi bukan rindu ... hahahaha pa sik msg? owww.... dlupakan... *tsk*tsk* :'( kahkahkah...
date ngn medun nya tokkk

[sutera kasih] said... BALAS

ssh nk dpt keja nektok huhu kmk seh jobblesss

Newer Post Older Post Home