Wednesday, July 6, 2011

Sangat Meruntun Hati



Aku tak reti nak bercerita. Cuma aku rasa aku perlu bagitau kat sini. Mudah-mudahan ada yang sedia membantu. Ni cerita tentang Norma dan Talib. Keluarga sahabat blogger kita yang bernama Kak Moon. Aku panggil mereka Kak Norma dan Encik Talib je. Bila aku baca blog Kak Moon pasal mereka, aku jadi sangat sebak. Sedih sampai tak boleh nak tahan air mata ni dari jatuh.  Mohon dibaca sampai habis. 



Ini Kak Norma dan Encik Talib. Baru lagi kahwin. Mereka ni suami yang baru je kahwin last year. Belum lama jugak. Lepas melahirkan anak pertama yang diberi nama Rafiq, Kak Norma jatuh sakit. Mula-mula tak tau apa penyakitnya. Bila buat check up, baru tau, brain Cancer. Yang kesiannya, tumor dia tu sangat cepat merebak. Doktor pun cakap kes dia sangat ganjil.Sebab biasanya jenis brain kanser yang Kak Norma hidapi tu biasanya takkan merebak dengan cepat. 



Kak Norma Dan Rafiq


Sedih tak dapat bayangkan macam mana Encik Talib berusaha untuk mencari ubat untuk Kak Norma. Kesian Kak Norma yang tak dapat nak membelai anaknya. Dia cuma mampu berbaring je. Makan pun ikut tube.  

Sekarang Kak Norma dah berada dalam stage 4. Padahal baru lagi dikesan penyakitnya pada March yang lepas. Doktor pun dah tak tau nak buat apa dah. Sebab kimoterapi pun tak jalan dah. Bukan nak buat ketumbuhan tu jadi kecik. Makin besar plak jadinya. Update terbaru dari Kak Moon kat blog dia bagitau Kak Norma nak ke mana-mana perlu guna ambulans. Maksudnya kalau nak berubat di mana-mana memang perlu ambulans sebab Kak Norma tak boleh nak duduk lama. 

Sebak melihat Rafiq dalam dakapan Encik Talib 

Bayangkan berapa banyak kos rawatan yang Encik Talib perlu untuk melihat si isteri sembuh kembali. Encik Talib memang kena fikirkan semua kos rawatan, juga kos sewa ambulans dan sebagainya untuk kak Norma demi untuk melihat kesembuahan isterinya. Memang tak dapat nak bayang macam mana sedihnya menjadi Encik Talib. Memang tak tentu arah jadinya. Bukan senang nak berdepan dengan semuanya kan? 

Ada satu dialog yang kak Moon bagitau yang buat aku rasa tak boleh tahan sangat. 


"Sian sgt tgk Talib tadik ...yes i know he is very strong but hati suami mana la yg sanggup tgk isteri terlantar je cam tew ...u tell me can u stand that ? I dont think that im capable of doing what he's doing rite now


Sutan advice him masa dia anta kami ke kerete

Lib , hang kena redha n pasrah dengan semer nih Lib tapi at the same time hang kena ikhtiar sedaya yg kiter boleh ...incase apa apa berlaku pun biar kiter puas hati ...biar kiter kalah dalam keadaan berjuang dr kiter mengalah sekarang . Hang kena kuat Lib kena bantu Norma 

Talib tunduk je and i know dia sedih sangat sebab ai pun tak sanggup tgk muka dia time tew ...sebab im speachless

Hang maaf kan la dosa dosa Norma kalau ada hang redha la Lib ...hang doa la agar di permudah kan segala nya ..

Abg , kami baru kawen ...tak der apa pun Norma buat salah kat Lib ...gaduh pun tak sempat ...apa pun tak sempat bang ...apa pun Lib terima bang 

Now u tell me what more i can say ...cam sebak giler weii

Hati Lib remuk bang ..Ai pandang Sutan ...kami saling berpandangan n sutan hanya ley tenang kan Talib ...."


Ya, semua itu ujian yang Allah. Tapi tak semua orang boleh harungi semua ni kan? 

Aku dan Kak Norma bukanlah sesiapa. Cuma atas dasar prihatin dengan harapan ada yang sedia membantu, aku buat entri ni. Mudah-mudahan yang membacanya sudi untuk menghulur sedikit bantuan. Mudah-mudahan bantuan yang sedikit itu membantu meringankan beban Kak Norma dan Encik Talib sekeluarga. 

Bantuan boleh disalurkan kepada,


cimb


01070068677528


Noormawati Mohd Rasif





p/s: Hari ini hari mereka. Esok lusa, siapa tahu hari kita kan? Sakit ni kita tak dapat nak jangka. Lagi-lagi la kanser yang bukan sahaja boleh merebak disebabkan penyakit keturunan. Tetapi juga kerana penggunaan tuala wanita yang dijual dipasaran yang mengandungi dioksin iaitu bahan kimia yang paling berpotensi mengundang kanser. 

13 kata-kata jiwang:

nabilah_2908 said... BALAS

Ya Allah...beratnya dugaan pasangan ni... :(

sy pun turut sebak...

*Vivilicious* said... BALAS

aih..sebak mek baca!! sikpat mejin!! semoga diberikan ketabahan!

Aweyn said... BALAS

;'( smoga mereka tabah

aliesha kirana said... BALAS

mmg sedih baca kisah ni. selagi termampu kita bantulah. Kak Norma ni sepupu kawan AK. paling kesian kt si comel tu. sedi sgt. T_T

SPEK HITAM said... BALAS

sebak, semoga mereka tabah. aku pun hanya mampu mendgr rintihan .

tia said... BALAS

kesiannyaa. da nanges da bace ni :(

dLa Suri said... BALAS

Berat dugaan akak nie, tp tu la maknanye Allah syg sgt dkt akak nie kan.

Ninie Nordin said... BALAS

ya allah. kesian nya cdak. ya bok besar dugaan cdak tanggong. ;(

mudah2an d permudahkan hdp cdak lak.

Bui Idzra Ryn said... BALAS

kmk ada baca kisah norma tok..nang sedih..kesian ngan anak dan lakinya..takdir Allah,mayb ada hikmah di sebalik dugaan..

Zura said... BALAS

ketentuan allah yg kite xth...

Yann Mazian said... BALAS

ya Allah.. sebak mek baca kak.. :'(
semoga dipermudahkan segala usaha sidak. semoga sidak tabah..

Cik Eka said... BALAS

eka pun nangis bila kennagkan cerita ni..huhuhu

Liyana Yusof said... BALAS

kak amni ::
sebak nye baca ni..
ye.. mmg susah nak hadapi semua nya.. kadang-kadang baru je sekejap kita nak rasakan sesebuah kebahagiaan yg Allah berikan..
tp,mesti ada sesuatu yg lain mmbuat kan kita kehilangan kbhagiaan tu...

tp, apa pun yg dtg menimpa kita, kita mesti ingat ada org lain yg lebih menderita, Allah berikan sesuatu ujian tu pun mengikut kemampuan seseorang...
Yana penah trima khilangan org yg trsayng yg hnya sempat rsa nikmat dunia hnya 5 minit...

yana yakin, Encik Talib ni, msti sorang yg kuat dan tbah dlm mnghadapi cubaab yg berat ni..

sama-sama kita doakan supaya Allah memberikan sesuatu keajaiban pd istri Ecik Talib.. segala-galanya boleh berubah dgn izin Allah.. Tp, Jika Allah lebih syg kn dia, relakn permergian dia.. Pasti ada hikmah...

Newer Post Older Post Home