Monday, September 26, 2011

Surat Cinta Dari Kawan

Terima kasih kawan-kawan yang respon pada entri Percayakan Dia.. Bagi Peluang Atau Lepaskan. Ada dua tiga orang yang bagi cadangan untuk solat istikharah. Ada orang sebenarnya berkesan kalau buat solat istikharah. Ada pulak yang kurang yakin dengan solat istikharah. Ada jugak jenis orang yang sebenarnya dalam hati dia dah ada apa yang dia nak buat, jadi bila dia solat istikharah, tak berkesan sebab terang-terangan dia dah ada jawapan untuk persoalan dia.

Jadi kat sini, nak mintak pandangan sikit tentang masalah seorang kawan ni. Dia komen kat entri lepas. Tapi dia mintak dirahsiakan namanya. Aku tanya boleh share tak dengan kawan-kawan tapi aku rahsiakan namanya, dia cakap boleh.  Jadi, aku copy paste kat sini je yer...




Meh la sy cite sikit kisah sy...hope Amni boleh bagi pandangan...
macam ni... kami kenal melalui YM Chat...dalam sebulan kenal..tup2 bercinta.. (di sini la sy lakukan kesilapan...takpernah bertemu..tapi dah bercinta..) katanya dia di England..sambung study...tu yg susah nak jumpa...

awal2 tu sy percaya la juga..tersentuh hati..sanggup berjaga malam..semata2 nak on9... 1 day..dia kata dia nak balik Malaysia..cuti..and dah janji nak jumpa... dah set time..tempat nak jumpa..at the end....dia tak muncul... alasan..SESAT....highway dari KL ke Melaka...susah ke..possible ke boleh sesat...?? memang susah saya nak percaya...tapi percayakan juga..

lepas tu kononnya dia balik ke England kononnya cuti dah habis..sy pernh minta no telfon..katanya tmpt dia susah sikit nak terima call... minta alamat...dia kata nanti..nanti..dan nanti.....sy dah mula ragu2... tiba2 je dia hilang...6 bulan tkde kabar berita...

tup2...dia muncul balik..konon dia accident..koma 6 bulan..dah sedar terus dia cari saya.... hmmmm....hebat kan lakonan dia...??

dia kata nak jumpa....ok lah...sy setuju..janji di tempat yg sama... tapi..........nothing...time tu la fon takde bateri..and macam2 lah alasan dia.. kali ke tiga..mcm tu juga.... and kali ke empat....mcm tu juga...

 lepas dari hari tu...sy dah tak mampun nak teruskan... sy tukar no fon...offline YM..jauhkan diri dari dia... tapi dia ada lak FB sy...nak remove..macam kejam sangat..so saya biarkan je la... sesekali...dia send msg kt FB...kata rindu la syg lah....sungguh sy dah tawar hati.. dia ajak jumpa...sy xnk... sy kata...tunggu la..sampai hati dah sedia nak jumpa...kalau dia tak sanggup tunggu....pergi la..jangan ganggu hidup saya... tapi dia tak pergi....ada je msg2 dia kat FB... sy tak reply pun...hanya diamkan diri...

Selalu berdoa pada Allah minta petunjuk.....tup..tup...mesti dia yg muncul...apa petandanya...? tawar hati...tp sayang tu masih ada... apa nak buat...? nak bagi dia peluang...? serik la...takut dia tipu lagi...or nak let go je..? sbb kan dia la...sy masih sendiri sampai kini..hmmm... ****hope Amni tak publish la komen ni..hehe...tak ramai yg tau kisah ni...mereka takperlu tau la kot..(^_^)




p/s: Harap kawan-kawan boleh bagi pandangan. Mudah-mudahan membantu kawan ni untuk berfikir dan membuat keputusan. Amin... 

15 kata-kata jiwang:

ain dzaya said... BALAS

semoga Amnie dapat buat keputusan yg terbaikk.. setiap org ada jodoh masing masing yg di tulis di Lufh Mahfuz...hanya kita perlu sabar...bijak mencari...

YuiLight said... BALAS

woo...susah susah...huhuu...ntahlah.

Kepada saudari yang empunya komen,

Honestly mmg nampak mcm tipu...nak percaya sangat tak boleh, xnak percaya...tapi nanti hati kata lain. Kan?

It wouldn't hurt if you give a second chance. Maybe boleh test dia time ni? Betul ke dak apa yg org tu cakap. Kalau dia tipu lagi, then you let go je terus.

Tapi lastly, it's up to you. Cuma saudari yang layak membuat keputusan. ^^

Sekian sahaja....chewahhh....hahahah xD

Prince Halilintar said... BALAS

rasenya diri dia sendiri dah ade jawapan dlm hatinya cuma masih berat utk meluahkan...cara terbaik adalah berdoa pada Allah dan sentiasa solat istikharah wpon keputusannya mgkn xmemihak die..tapi pecayalah Allah tahu ape yg terbaik utk kite..pandangan prince saje.

miss N said... BALAS

pada awal perkenalan girl ni sama jgk mcm mna sy kenal dgn boyfie sy skg nihh . cuma situasi dia je yg berlainan ...nasib sy baikk sbb jmpa dgn lelaki yg ikhlas n jujur mengaku dari a-z...
bg sy mungkin tat guy tuhh tk ikhlas or mybe dia tkut nnti bila dah jmpe, yg girl tuhh akan tinggalkan dia sbb ketidakjujuran dia yg sblm2 nihh... awk bole paksa dia utk berlaku jujur kt awk skg, memandangkan dia selalu cntct awk kt fb kan. mntk dia explain dari awal..mudah2an awk dpt petunjuk kt situ ;)
so kepada awk,bnyk2 kan lahh berdoa mintk pertunjuk kepdaNya . mudah-mudahan awk dpt jln penyelesaian yg terbaik utk hidup awk :) mmg susah bercinta melalui alam cyber nihh . mcm2 bole jd... semoga awk berbahagia yaa :)*hugs*

cik Beskod said... BALAS

jawapan ya ada kat tgn nya pun.. x tauk juak camnie mok mdh.. sbb kita x pnh alami perkara camtok bah..
tai ya la tek mun dah jodohnya ngan laki ya nang bersama la dak duak ya lak..

Namee Roslan said... BALAS

em kalau sy jadi gadis tu sy x caya laki tu. jawapan habis battery sungguh lah tipu. x boleh ke pakai public call ? kalau dia betul sygkan pmpuan tu dia xkan biar pmpuan tu tunggu lama.

saya jd x caya sbb alasan2 laki tu aneh. :) kalau dia betul2 sygkan pmpuan tu, dia akan jumpa pmpuan tu di umah keluarga gadis tu. plak dia blaja kt England kan?

Aleesya Dania Bukan Nama Sebenar said... BALAS

sayang dan cinta x semestinya memiliki... nak seribu daya xnk seribu alasan.. Tuhan dh bg petunjuk awl2 dh..cuma kita buta dan masih mengharap.. Iklas dr hati.. let it go, teruskan hidup.. kalau ada jodoh..pasti ada..

Dr. Amirah said... BALAS

kamek jumpa incik abang pun from sms jak..alhamdulillah udah tiga tahun..nasib juak ba..insyaAllah sik lamak lagi mun ada rezeki ada jodoh bersatu la..

Namee Roslan said... BALAS

mcm mana amni update time entry tu ye? boleh ajar saya ?? :D

aliesha kirana said... BALAS

wah! pandai btol si lelaki tu mengarang cerita hidup dia. mcm dlm novel pun ada. haha.

tp mungkin bile kte dh sayang, teruk mana pun laki tu menipu, kita boleh terima juga.

cuma nasihat AK, ble dia dh pernah tipu ni maknanya mngkin masa depan pun dia xjujur dgn kita.

mungkin si gadis ada mintak petunjuk pada Allah, tp pada masa yg sama, dlm hati dia masih mengharap pada si lelaki. sbb tu dia nampak mcm petunjuk tu menunjuk ke arah lelaki tu.

apa pun segalanya terpulang pada si gadis, cuma seeloknya berfikir dgn waras dan tenang. ikut hati mati, ikut rasa binasa, ikut iman insyaAllah ada cahaya.

jangan berputus asa pohon petunjuk Allah! sbb mungkin Dia masih mahu melihat kesungguhan kita. bla smpai masanya Allah akan tnjukkan juga siapa si lelaki itu sebenarnya, betul @ salah..

alamak panjang lak komen AK. heeheheh. sori amni!

SyAfaWaNi ♥‿♥ said... BALAS

bukan senang nak terima balik kalau dah sampai mcm ni dia buat..takot time sunyi ja cari..kalau x buat xtaw ja..

oshinz said... BALAS

emmm.. kalau kite, kite tak berapa nak percaya kat lelaki tu. sorry..

♥ p a a n i ♥ said... BALAS

erm..kalau sy jd awak, sy tinggalkan dia. hubungan tu tak kemana kalau dia asik mengelak. move on dear! huhuhu

ainz said... BALAS

untuk kawan amni : SINI... :)

.sweet-ants. said... BALAS

dah terang2 penipu watpe nk tunggu lg? kalau dia jujur dia xkan menipu mcm tu... nampk sgt ok!


to that girl, jgn jd bodoh menunggu org yg mcm tu.. dlm dunia ni ade je lelaki yg baik. buang a perasaan pd dia tu jauh2... tu semua bisikan syaitan. jgn nti dah terduduk tersungkur & sebagainya baru nk menyesal. ternyata dia bukan org yg baik, dan sy percaya awk gadis yg baik sbb terlalu innocent ;)

Newer Post Older Post Home