Saturday, September 24, 2011

Percayakan Dia.. Berikan Peluang Atau Let Go je....?

Kat entri lepas, INI, Nabilah ada tanya soalan ni kat aku.... Aku ada jawapan sendiri.... Tapi, aku cerita dulu apa yang aku bincang dengan kamu... 

Kamu tahu aku sangat aktif dengan kaunseling dan motivasi. Dan aku bertemu kamu pun dalam program motivasi untuk belia. Cuma.. kebelakangan ni aku semakin menjauh dari program dan kursus. Banyak yang aku fikirkan lepas borak dengan kamu. 

Kamu : Bagus program motivasi ni semua.. Tapi ada ketikanya, orang akan terlalu memandang kita...

Aku : Hemm... Betul jugak. Kalau kita buat salah sikit pon, kita dah boleh bagi pelbagai persepsi negatif pada orang lain. Tapi tu okey lagi. Takut pulak bila adik-adik program anggap apa yang kita buat tu betul pulak....

Kamu : Kannn.... lebih baik banyak senyap dari banyak cakap dan berhujah...

Aku : Bukan berhujah.. just berkongsi pengalaman yang tak seberapa...





Jadi konklusinya untuk menjawab soalan Nabilah, daripada entri Serahkan Semua, Berlapang Dadalah... aku serahkan dengan kalian, boleh? Tolong bagi pandangan ya... Terima kasih... 

10 kata-kata jiwang:

Prince Halilintar said... BALAS

rasenya..diri sendiri lbh memahami seseorg itu...

aliesha kirana said... BALAS

kadang2 kena percayakan gerak hati jugak.. kene selidik btol2 sblm percaya bulat2 pada satu2 perkara kan?

AK pun minat bahgian motivasi n kaunseling. dl cita2 nk jd kaunselor, tp tak mampu nk capai, bila dh lari ke bidang lain. haishss

El-Janna said... BALAS

kaunselor macam role model.. semua akan tgk kite ni betul2 ke leh counselor org.hhee

Terbang Bersamaku said... BALAS

bekenaan soalan nabila tue, ermm sy cadagnkan dia buat solat istikarah, supaya dia mudah buat keptusan yg paling tepat buat drinya..

smua ptusan bgantung pd nabila, sbb dia yg lbih knal pasangannya tue..

Namee Roslan said... BALAS

em lagi satu kita dengar cerita dr satu pihak je. lagi satu pihak kita taktau. bila kita nk respond pun susah sbb kita taktau cerita seluruh.

IEQAH said... BALAS

yeahhhh use your instinct dear..klu bg pluang tapi still the same,apa guna..tapi klu let go pulakk menyesal nanti.so think twice

Tina Johari said... BALAS

kita dpt berik kaunseling ngn org sbb kita org ketiga & dapat fikir rasional. Patutnya org yg tnyk ktk ya confront jak gereknya. siasat dlok lah bena2 before ya. nothing to lose if laki ya xda polah salah.

Nurulee said... BALAS

Bak kata orang, ikut kata hati, mati.

So kena guna akal, cari bukti kukuh rasanya. hihi :D

[sutera kasih] said... BALAS

selidik betul2 dulu. bincang bagus2. bicara dr hati ke hati. lepas tu, buat keputusan dgn sebaiknya. fikirkan baik buruk..

ainz said... BALAS

Yup! Kadang2 instinct pun memainkan perangan penting..dan kebiasaannya instinct perempuan ni kuat..sebab?mempunyai hati yang penyayang lebih dari lelaki.. :) tanya Allah swt..tu jalan terbaik.. :)

Saya bukan kaunselor..saya hanya mampu bagi pendapat.. :)

Newer Post Older Post Home