Monday, October 17, 2011

Terjawab Banyak Persoalan.....

Semalam terbaca entry dari klubbkiddkl. Siapa dah lama blogging, memang dia kenal blogger otai ni. Nampak macam sikit yang follow dia. Tapi kebanyakan yang baca blog dia bukan blogger. Kalau tengok kat twitter dia pon ramai tahu dia ni memang ramai follower. 

Balik pada entri yang dia tulis, aku copy paste je yer.. 


1) Dia kenalkan Amir Jahari. 


"If you've been following my Twitter, you would have noticed aku asyik promote Amir Jahari. Siapa Amir Jahari?


Aku kenal Amir masa dia ujibakat untuk Akademi Fantasia 9. Of course dia masuk tapi digugurkan. I was against it, but hey... it's just a TV show and it's not a measure of one's talent.

Amir ni memang talented, and memang for those of you don't know, dia juga top three protege Noh untuk Mentor yang lepas, tapi terlepas. This was before Akademi Fantasia.

So once abih Akademi Fantasia, aku memang nak prove yang dia ada talent, so aku pun sign him on to my management. Sebelum ni, aku penah naikkan Nikki dan Hazami (for those of you who know, tau la keja sbalik tabir aku ngan ramai termasuk Ning Baizura, Misha Omar... and event non-singers like Fazura.

Selepas lapan tahun tak scout talent bebetul, aku pon take on Amir as a challenge. Challenge sebab first step, tanak pakai nama 'AF' balik nama dia. So Amir Jahari it is.

Aku start grooming in terms of music, vocals and communications and bak dia merata tuk witness how it is to be in the industry.

And then we signed on to Kasi Gegar, for the production of Amir's first single, yang ditulis sepenuhnya oleh diri sendiri. It was a gamble, tapi aku yakin pada bakat Amir. Seriously, dak ni old soul when it comes to music. Baru umur 19, kalau ko dapat tengok proses dia cipta lagu, memang... amazing.

My choice of Kasi Gegar, pas consider Anas dan Aizat sendiri nak produce the single. Skali ngan Datuk Amdan, yang pujuk kami join Kasi Gegar, aku pon stuju pas discuss ngan Amir"


2) Cerita tentang Promosi Tanpamu


"And the last three months (tolak bulan puasa and a couple of weeks sebab Raya) it has been amazing. Tanpa promosi, Tanpamu telah berjaya menawan hati ramai. 



The song sudah pun masuk carta XFM, Era FM - and juga carta harian Hot FM (baru start dimainkan) manakala Suria FM pon da start.

Amir has been invited for performances in TV programmes over RTM (Hello On 2), TV3 (tamu Muzik Muzik yang baru tayang hari ni), ntv7 (Bella) as well as radio programmes on XFM dan juga sebagai tamu Carta Era FM.


Mereka yang di Sabah Sarawak dapat tengok Amir perform single dia masa baru release ketika opening Borneo Tour Aizat Amdan. 

By the way, Amir ni friend of Blackberry. Heh... kira dia duta la.


Kalau korang minat, sokong lah Amir ngan request lagu atau undi kat semua stesen radio kegemaran anda. Memang happy response has been good, despite us being independent and with very little promotion"


3) Aktiviti Amir Jahari untuk 20,21,22 dan 23 Oktober di Kuala Lumpur


"Kalau korang minat, Khamis ni Amir akan perform di Moonshine anjuran Reza Salleh di Laundry Bar. Come! Also Pada 21hb hari Jumaat dia akan perform kat wedding sebuah rakan artis (rasanya kalao sapa tau tarikh ni tau sapa nya wedding), Sabtu dia akan perform kat October Tweet Fest (sapa hantu Twitter mesti tau gathering Twitterers Malaysia terbesar di Malaysia) dan Ahad dia akan perform kat Konsert Muzik Fiesta Indonesia.





The only local artistes performing for the konsert is actually Jinbara dan Kristal yang wat opening. Amir nya slot lain sket... dia akan wat penampilan khas collaboration ngan... *drumroll please* SHEILA ON 7! Amik ko... yeay! Teramat happy.


4) Perkembangan Terkini dan Single Ke dua

Meanwhile pada sapa yang da jadi fan Amir, dia akan bermula rakam lagu untuk album Altimet dan DJ Fuzz yang mintak lagu dari dia tuk recording bersama dalam bentuk acoustic hip hop. Also dia tengah siapkan lagu untuk runut bunyi filem baru Hans Isaac yang akan datang. Adibah Noor pon da mintak nak collaborate, so memang happy lah ramai da mula minat bakat Amir.

Meanwhile kami sudah pun ada tiga baru Amir untuk dipilih mana satu jadi single kedua.

Untuk single kedua, aku tak tentukan dengan pihak mana aku nak berkerjasama kerana aku dan Kasi Gegar agree on mutual agreement deal by single. Sebolehnya aku nak kembangkan bakat Amir dan push him to another level supaya dia leh jadi generasi baru singer-songwriter.



Kalau nak baca lagi yang detail, boleh terus ke blog KlubkiddKl.  





8 kata-kata jiwang:

Munna said... BALAS

oh bulan ada tulis psl amir =)

tia said... BALAS

semoga dia terus maju dalam dunia seni :)

Hanis MY said... BALAS

semoga terus sukses dan sentiasa berbahagia...

aliesha kirana said... BALAS

oh happy for him! keep un supporting amir jahari! AK terlepas tgk muzik2 ari tu. rugi2!

nabilah_2908 said... BALAS

yupp...terus la menyokong Amir..

all the best tuk Amir.. :)

[sutera kasih] said... BALAS

kagum dgn amir..lupakan kisah AF, sbb amir ada bakat tersendiri & ada keistimewaan berbanding yg lain..good luck amir !!

ainz said... BALAS

all the best kamu berdua..kawen cepat2 tau! saya nak datang sarawak! (tiba2 off topik) ;)

Run Away said... BALAS

semuga dia terus sukses kan...;d

Newer Post Older Post Home