Thursday, November 10, 2011

Misteri Jalan Lama - Kisah Benar Seorang Kawan - Mohon Pandangan

Sesuatu berlaku pada kawan baikku semalam. Memang agak seram. Mengharap pandangan kawan-kawan. Mudah-mudahan pandangan kita bisa membuatnya tenang...


Salam,
Maaflah ganggu ko kerje. Tapi seriously, semalam adalah ssuatu yg aku x pernah jangka. Dalam sekelip mata jer. Its such a horror things. Betullah agaknye rg ckp, malang x pernah berbau. Klu nk jadi, jadilah. Kun fayakun.

Smlm abg aku blik ke klang dlm kul 11 pg. Aku pulak, mls nk balik awal2, jadi ptg2 skit baru balik wlaupun aku tahu jem msti teruk. Tp sbb azim tahu guna jln dalam(kmpung), jadi aku x risau sgt. Kul 4 daripada rumah, abg aku call katanya Seremban jem teruk sbb dia pun x smpai umh lg. So, Azim terus exit alor gajah sbb x mo guna highway. Dlm kul 6 stgh aku suh azim tgok2 klu ada masjid@surau kat kampung2 tu, sbb nk solat asar. Aku xmo berenti kt R&R sbb kt situ ramai org sgt, nnt lambat. Smpai 1 surau kt area kmpung ape ntah, aku mintak solat dlu, sbb azim kne pegang aliya. Aku cari tmpt wudu’ perempuan kemain susah, wlpun die dh tulis signboard. Senja2 cam tu mata aku x berapa terang walau pkai spek, sbb aku rs len mcm plak. Aku cpt2 tawakal je sbb memikirkn perjalanan jauh lg, wlpun aku rs cam nk patah balik kereta sbb rs takut tiba2.

Aku melilau juge sbb x nmpk ruang solat wanita, tp trus je amik wuduk kt luar sbb tu je yg aku nmpk utk wuduk. Aku cam dgr org perempuan ngajar budak mengaji, tp sbb x de selipar, aku pun buat x tau je. Smpai tmpt agak2 cam ruang solat wanita (ada tikar n langsir utk tutup shj), aku trus cepat2 pkai telekung, sbb xnk azim tunggu lma. Tiba2 aku nmpk sorg makcik duduk ats kerusi, n mengaji.  Aku perasan ada baju kurung n kain dlm di sidai kt beranda tu, mcm die tinggal kt surau tu je.. die Jeling aku smcm & dgn keras tnye aku cam ni “Dari mana?” suara mcm x puas ati.

Aku jawab “Dari johor” sambil sarung kain.
“Balik kampong ke?” sambil jelling x puas ati lg.
“Ha’ah” otak aku cume nk singkatkn je bual2 tu, sbb aku sgt2 nk cpt. Masa pendek, sat lg nk maghrib.
“Kampung kt mna?” Muke makin bengis lak
“Kat batu pahat” masa tu aku dh pkai tlekung dh.
Muke die berkerut seribu “Kat sini ada batu pahat ke?” suara cam nk marah.
“Tak.. sy dari kg, kat batu pahat. Nak balik ke klang skrg ni, sbb seremban jem,” aku trus rs fedup plak nk terangkn bnde2 cengitu, dlm keadaan yg sgt urgent.
“Awak ni cakap berbelit2, tadi ckp dari klang, ni ckp nak balik klang. Awak ugama keling ke!” terus die tengking aku. Tp aku trus angkat takbir dan cuba sedaya upaya nk khusyuk wlapun ati dh x keruan rasa cam nk balik kereta balik n blah.

Dia berenti mngaji. Bila aku dh siap solat, aku ingt dia x de, rupenye die duduk ats kerusi tu mnhadap aku & tunggu aku semata2 x puas ati ngn aku. Padahal aku x kenal sapa dia. Terus dia marah aku.
“Awak ni sbnrnya dari mana? Sekolah mana awak ni? Kenapa datang sini!” aku dh start bengang dgn org yg tetibe memarah ni. Aku trus lipat telekung cpt2.
“Makcik, sy ni dari kg, kat johor nk balik ke klang. Skrg ni Seremban jem teruk, sy lalu jln dlm utk elak jem,”
“Tadi awk ckp belit-belit. Awak ugama keling ker!! Saya x suke org dtg sini cakap belit2!”
“Makcik, apa malahnya ni. Ini rumah Allah, dan sy hanya tumpang bersolat. Itu shj..”aku cube kawal dan terus ckp dlm nada mndatar je.
Makcik tu x puas ati & terus bngun. “Memang ni rumah Allah!!! Tapi ramai org datang sini sbb nak bawak anasir jahat!!”

Huh, aku dh start x paham ape yg die repekkn, dan yg aku cuem fkir ms tu adalah blah cpt2. Aku angkt beg n potong die cakap (msa ni die masih mmbebel ntah hapa2 n tengking2 aku).
“Assalamualaikum.”
“Awak nk solat, arini awak boleh lepas, kalau awak dtg bukan nk solat, awak jgn datang sini, sbb ramai org nak culik anak2 sini, nak bawak anasir jahat!! Bla blab la….”
Time ni aku nk bwk selipar n trus lari je, tp otak waras lg, jd aku sarung perlahan2 selipar, n trus keluar. Masa ni dia masih terjerit2 lagi tuduh aku macam2 yg ntah hapa2…
Aku nmpk azim pegang aliya kt luar kereta, trus aku ckp “abg, cari surau len, pergi dari sni, nnt saya cerita,”

Azim terpinga2, dan x byk ckp trus ikut je. Masa masuk dlm kereta aku nmpk makcik tu kedepan surau masih marah2 aku dgn ntah apa yg dia ckp, mcm mngejar aku. Bila die nmpk aku msuk keter ngn azim, baru die masuk surau tu balik.

Dlm kereta, aku citer ngn azim, smbil menangis bila part dia ckp “Ugama Keling” tu. Aku sgt2 x boleh terime bila org tuduh aku mcm tu, sdangkn aku musafir yg cume tumpang solat. Itu dah dikira fitnah. Masa aku msg ko, aku aruje call kakak aku mnngis2.

Aku cari masjid len utk solat maghrib tp takut n mnggigil tu x hilang lg, sbb x de org tengking n hina aku mcm tu skali hnya krn aku nk solat. Dan aku x buat apa2 kesalahan.

Azim geram gak sbb aku trus  suh blah, sdangkn die mmg tak puas ati. Dia nk setle ngn makcik tu kt situ gak. Tp sbb tgok muke aku dh cuak ms tu, die ikut pe aku ckp. Ms azim tungu aku kt luar, die ada berborak ngn  nazir kt situ & soalan nazir tu juge sma “Dari mana nk kemana” tp nazir tu baik n agah2 aliya gak. Cume pelik sbb azim dgr cam kecoh2 tp die x bajet la aku yg kne tengking tu sbb suara dlm tu bergema. Azim kata agaknye makcik tu psyco kot.

Ko tulislah ssuatu utk buat ati aku tenang. Aku masih blum boleh terima kata2 hina n fitnah makcik yg aku x kenal tu. Aku jd x mo lg brenti solat kt tmpt2 yg aku x tau mcm tu. Ntah kampong apa tu.  Tolong aku utk tenangkn hati & tak lemah smngt mcm tu lg, tolong aku amni bg pndangan ko skit. Terima kasih.


Thank you.

Kind Regards,
Nurul

17 kata-kata jiwang:

Liyana said... BALAS

meremang bulu roma.. btul ke tu makcik? die mengaji tu mcm mane, dgr btl2 x? eee seram...

nabilah_2908 said... BALAS

dah senja2...kita tak tau itu betul2 manusia atau tidak...

cik Beskod said... BALAS

huhu seram nye....

Namee Roslan said... BALAS

eee, baca pun dah meremang bulu roma saya. makcik tu betul2 ke ?? :( eeee, takutnya. dia boleh plak layan makcik tu cakap?? :( takuttttttttttttt.

labulabi said... BALAS

mok lapor ngan jakim ya.bagus gik mun tauk nama tempat ya.mesti di siasat.

erolnukman said... BALAS

ishh..saiko org tua ya oo..mun aku,d perhati camya kompom chow terus...hahaha

emy|farid said... BALAS

kmk baca dengan penuh semangat, x tggal pun 1 pkataan, slalu ada jak yg d skip. hmm. manusia betul je tu, maybe ada pengaruh tak elok kot makcik tu.

miss niedNied said... BALAS

sumpah nebes giler bila baca entry nihh. duppduppp kot.. baca dgn kawan-kawan bilik. kiteorang sume pelik jgk tang makcik tuhh ada was-was sikit.... yelahh dari cerita tuhh dia bnyk sign yg menunjukkan makcik tuhh meragukan.

mybe time tuhh pon da senja kann paham-paham jelahh kot.

Cik Eka said... BALAS

fuhh ape kena ngan makcik tu...
psiko betol..takutnya..


apalah dalam surau pun cari pasal

khairunnisa ♥ said... BALAS

Assalamualaikum, maybe makcik tu ada masalah kesihatan. Sebelum ni pernah jumpa patient cakap sendiri and suka tanya kasar-kasar. rupanya dia ada masalah kesihatan.

or sebelum ni, ada orang yang buat perkara tak baik dengan makcik tu, sebab tu dia rasa terlalu takut nak terima orang yang datang ke situ.

>.< jap, kmk baca tok pun dah rasa len jak. hee. :')

Prince Halilintar said... BALAS

xpe, yg penting niat kite utk ibadah kerana Allah dah tercapai..itu yg utama..

zahidahwahid said... BALAS

nervous kmk baca....rasanya macam makcik ya sik berapa nak betul....kali nya tekanan perasaan...maybe ada kisah silamnya yang nya sik dapat lupak....

New Entry: Kereta kena block

LiN IBRAHIM said... BALAS

Alah, toksah takut la. Kalau pun makcik tu bukan manusia, dia pun makhluk Allah jugak. X pun, rasa nya makcik tu dah tua, nyanyuk kot. Lagipun surau tu tpencil kan. Boleh jadi dia tinggal kat situ.

Miss Dolce and Gabbana said... BALAS

Rasanya mun terjadi kat dirikpun nang dah lari kali.Eh tapi betulkah ya makcik takut jelmaan jak.Biasalah maghrib-magrib kita pagi-pagi sidaknya.Mun benarnya makcik maybe nya takut kawan kitak ya bawak pengaruh negatif bila sampei ke kampung.Tok dari sudut pandang sisi yang lainlah.Biasalah orang bandar bila pulang ke kampung mostly banyak orang tua takut kita embak benda sik bagus.Takut merosak akhlak anak-anak kampunglah katakan.

Tapi if kawan kitak ya just datang menumpang solat disebabkan hanya mengerjakan kewajipan Allah its better jangan dilayan.Baca jak pun dah rasa seram.

fiezah91 said... BALAS

makcik ya benar2 wujud ka? psiko kali jak..

Apa pun datang dengan niat bagus. sik boh dilalek la benda ya.

aliesha kirana said... BALAS

rase xde pape kot. makcik tu je mgkin xbrape btol. biase la, mcm2 prangai manusia. ada je jenis yg sentiasa xpuas ati ngan org.

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said... BALAS

hehehehe...takut kak v baca..sapa ndak mak cik ya owh...=0)

Newer Post Older Post Home