Wednesday, December 28, 2011

Erti Sabar Dan Ikhlas

Ada beberapa hari aku down giler kat office. Pertama sebab nya dapat offer mengajar, tapi bukan mengajar subjek yang aku mahir. Aku mintak subject Matematik, tapi big boss company tu mintak aku mengajar Kimia. 

Yes, memang aku background strongly in chemistry, tapiiiiiiiiiiiiiiiiii... nak mengajar dan belajar bukan dua benda yang sama. Aku try jugak, tapi big boss prefer aku mengajar kimia. Dan masa presentation untuk interview mengajar hari tu pun, aku prepare untuk Matermatik, tapi dia soh aku present kimia. Amik kau aku mengajar kimia yang aku kerja skang. Semua candidates yang datang tu iyer kan aje apa aku cakap.

oh ya. Yang mengajar tu, part time job je memandangkan aku nak survive just incase aku tak dapat jadi permanent staff kat tempat kerja skang.

Dan kerana aku tak confirm lagi jadi permanent staff, makanya aku tambah stress. Fuh! Come on! Dah tua kot aku. Ok fine. Memang antara yang paling muda jugak kat office sekarang, buat still aku nak jugak rasa sebagai permanent staff. Tak de la susah hati nak cari kerja lain bagai. Atleast untuk setahun dua ni fokus dengan apa yang aku ada. 

Lebih stress sebenarnya, ada kawan-kawan dah confirm dapat permanent. Lega dah semua orang. Kecuali? Aku yang berharap. Allah sedang mengajar erti sabar dan ikhlas. 

Dan penantian itu suatu penyiksaan kan?

Pagi tadi, entah kenapa bila Project Manager bagi offer letter untuk di sign as permanent staff, aku macam tak de perasaan. Bukan kata aku tak bersyukur. Tapiii.. mungkin kerana sebelum ni aku dah redha. Kalau ada, ada lah. Kalau tak de, mungkin bukan rezeki. 

Aku sign. Esok aku hantar. Position? Office Girl. Ok, just kidding. 



12 kata-kata jiwang:

Anisa Hang Tuah said... BALAS

matematik?huhuhu..matematik takut dan benci pd nis

nurkaloi said... BALAS

sabar eah sbar
takpe anggap satu cabaran buat diri

SyAfaWaNi ♥‿♥ said... BALAS

insyaallah nnt rezeki amni pulak..rezeki org nak kawen mna taw untung2 lebih skit kan..hehe

wa khairul onggon said... BALAS

Tahniah Amni.. rejeki jgn ditulak kata org nak hehe.. :)

Ainn Rahman said... BALAS

Wahh ! Chemistry is my FAVOURITE subject ! Ngee, best lahh dapat mngajar Chemist <3 (:

me suya said... BALAS

kamu..chilled ok.. tak kisah la apa dugaan or halangan sekali pun.. Kamu just chilled and try to be positive, k...

ema said... BALAS

tahniah dah jadi permanent ;)

Azizah Alwi said... BALAS

Redha itu ikhlas pasrah itu menyerah -OMBAK RINDU-

Wish you all the best and good luck deng.Iboh stress gilak.Gugur rambut kelak. =)

Cik Kiah said... BALAS

hye sweety, 1st time masuk blog u..rezeki tu sentiasa ada cuma kita kena usaha je.. mas percaya pada rezeki sbb, baru dapat rezeki nak kawen... hehehe

Amni said... BALAS

Dear Anis,
hee.. kamu la yang kena cintakan dia.. ekekek..

Dear nurkaloi,
insha allah, will do.. thanks.. =)

Dear Wani,
dah de dah rezeki tu.. tak tau nak sign ke tak.. hahaha

Dear En. Oggon,
aok.. yalah.. hehe.. sik kmk nulak... gik mikey jak..=p

Dear Ainn,
best kan? tapi tak reti.. belajar je mampu.. nak mengajar? ehmmm...

Dear Suya,
thanks sis.. insha allah will do.. =)

Dear Ema,
thanks dear..=)

Dear Azizah,
so far sik pernah gik la.. ahhahahha...

dear cik kiah,
huwaaaaaaaaaa... bestttt nya.. nak kawen cepat jugak.. hahahha..

Namee Roslan said... BALAS

amni terima tak offer nya ?? :D kalau rasa elok untuk jangka masa yg lama..why not ! :D

Iznie said... BALAS

wahh....chemistry...!! dah lama tinggal sejak masuk u ni...huhu...


haha... tulis "just kidding" kat sebelah tu pun, saya boleh tertipu lagi...hoho. :P

Newer Post Older Post Home